InfoIzdvojenoUdruge

11. dani sjećanja na Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića, hrvatske branitelje poginule u obrani Vukovara

Kamenica / Jerovec / Žarovnica – Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom koju je na njihovim posljednjim počivalištima u Kamenici predvodio velečasni Dragutin Joč u nazočnosti njihovih obitelji, zamjenika ministra obrane generala Zdravka Jakopa, predstavnika braniteljskih udruga, gradova Ivanca i Lepoglave, Policijske uprave Varaždinske, Policijske postaje Ivanec  i drugih, u petak popodne započela je trodnevna manifestacija kojom se obilježava sjećanje na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića.

Nastavak je uslijedio u Jerovcu gdje je upriličena svečanost otvaranja 11. memorijalnog malonogometnog turnira sjećanja na Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Josipa Kapustića kojoj su nazočile obitelji poginulih branitelja, zatim predstavnici braniteljskih udruga, Policijske uprave Varaždinske, Policijske postaje Ivanec, čelnici gradova Ivanca i Lepoglave i drugi.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili predsjednik Udruge Hrvatski Časnički Zbor Ivanec i predsjednik Organizacijskog odbora turnira Vladimir Debeljak, te gradonačelnici Lepoglave i Ivanca, glavnih pokrovitelja ove manifestacije, Marijan Škvarić i Milorad Batinić.

Nakon toga, sin poginulog branitelja Stjepana Vusića, Kristijan, uručio je poklone, spomen plaketu i nogometnu loptu, mladim igračima Ivančice i Lepoglave koji su odigrali revijalnu utakmicu u kojoj su slavili Ivančani sa 5:1, a u kojoj je sam rezultat, kako je napomenuo Debeljak, bio manje bitan.

Na seniorskom turniru sudjelovalo je deset momčadi, a nakon razigravanja po skupinama u Jerovcu, osam ih je izborilo plasman u četvrtfinale koje se igralo u subotu u Žarovnici.

Pred početak programa u Žarovnici u tradicionalnoj utakmici branitelja i djece branitelja rezultatom 4:2 slavili su mlađi i poletniji.

A nakon razigravanja, pobjednik turnira je Dubravec, drugo mjesto osvojila je ekipa DŠR Žarovnica, a treće Gregur Invest & Plinmont.

Kako se manifestacija tradicionalno održava u dane blagdana Svetog Bartola, zaštitnika župe Kamenica, obitelji poginulih branitelja i predstavnici braniteljskih udruga će u srijedu od 10 sati položiti vijence i zapaliti svijeće na spomen obilježju u Kamenici, te nazočiti Svetoj misi, čime će biti okončani 11. dani sjećanja na poginule vukovarske branitelje.

Stjepan Vusić poginuo je 18. studenog 1991. u Borovu Naselju prilikom pokušaja proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić, zajedno s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, mučki su ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih terorista na farmi Ovčara kod Vukovara.

Vusić, Jambor i Kapustić bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždin koja je sudjelovala u obrani Vukovara od 11. rujna do njegova pada u neprijateljske ruke 20. studenog 1991. godine.

Memorijal sjećanja na poginule hrvatske branitelje organizirale su braniteljske udruge Ivanca i Lepoglave.

Foto: Dražen Geček

Povezani Članci

Close