KulturaVijesti

13. noć muzeja u petak 26. siječnja

Dinamična manifestacija ‘Noć muzeja’, koja je prerasla u tradiciju, obilježava se diljem Hrvatske, ove će se godine održavati u petak, 26. siječnja, a geslo je “Muzeji i sport”. 

Manifestaciju organizira i provodi Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim muzejskim i baštinskim ustanovama.

U manifestaciju, koja se u pravilu održava od 18 do 24 sata, se uključuju i Muzeji, galerije i baštinske ustanove sa sjevera Hrvatske, među kojima i Muzejska ustanova Dvor Trakošćan i, po prvi puta, Muzej Planinarstva u Ivancu.

U Trakošćanu, u Muzejskoj ustanovi Dvor Trakošćan, posjetitelji će moći razgledati stalni postav muzeja s mogućnošću razgleda dvorske tamnice koja je inače nedostupna posjetiteljima, organizirat će se i druženje uz degustaciju tradicionalnog peciva “Biciklina”, te demonstracija i natjecanje u gađanju lukom i strijelom.

foto: ivanec.hr

Po prvi puta u Noć muzeja uključuje se i Muzej planinarstva u Ivancu. Posjetitelje će na početku programa dočekati članovi povijesnih postrojbi – vitezovi ivanovci i Rudarska četa.

Uslijedit će otvaranje planinarske izložbe na kojoj će posjetitelji moći vidjeti cijeli niz izložaka tematski vezanih uz povijesnu ivanečku planinarsku baštinu.

Izlošci su iz fundusa samog Muzeja planinarstva i arhiva HPD-a Ivančica, dok će pojedine raritetne predmete iz svoje privatne kolekcije izložiti i kolekcionar Boris Jagetić Daraboš. Program i razgledavanje izložbe, uz degustaciju tradicijskih planinarskih specijaliteta te pojedine atrakcijske sadržaje, trajat će sve do ponoći.

S područja Varaždinske županije, Noć muzeja priređuju tradicionalno još i Gradski muzej Varaždin, Muzej vatrogastva u Varaždinu, te Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Gradski muzej Varaždin za razgled će otvoriti svoje stalne muzejske zbirke, te će uz njih posjetitelji u Noći muzeja moći razgledati i retrospektivnu izložbu Sunčanice Tuk, te izložbu Varaždinske glagoljske pergamene i Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške.

U Varaždinu se u Noć muzeja uključuje i Muzej hrvatskog vatrogastva koji otvara tematsku izložbu “Vatrogasci i sport”, koja govori o povezanosti vatrogasaca i sportskih aktivnosti te o vatrogasnim natjecanjima, važnom elementu rada i obuke za vatrogasce.

Uz fotografije s natjecanja, posjetitelji će moći vidjeti i vatrogasne natjecateljske vježbe, koje će iskusne natjecateljske ekipe izvesti ispred Muzeja.

Za najmlađe se priprema likovna radionica, a varaždinski dobrovoljni i profesionalni vatrogasci će prezentirati  vozila i opremu koju koriste  na intervencijama.

U Varaždinskim Toplicama, zahvaljujući Zavičajnom muzeju Varaždinske Toplice, posjetitelji će moći slobodno pogledati arheološki postav antičkog naselja Aquae Iasae arheološkog lokaliteta koji se nalazi u centru grada.

U postavu su izloženi najvažniji arheološki nalazi spomenutog antičkog naselja.

Postav prati interesantna ambijentalna glazba kao i moderna 3 D vizualizacija antičke baštine.

Program predviđa i razgled nove izložbe pod nazivom “80. godina Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice” koja je otvorena 2017.

Na izložbi su izloženi vrijedni muzejski predmeti koji svjedoče o povijesti osnutka Muzeja, govore o osnivaču J. Čabrianu i njegovoj ulozi u prikupljanu muzejske građe, zatim restaurirani razni predmeti od numizmatičkih nalaza, vrijednih reljefnih ploča s prikazima Nimfi, zatim podaci o starim kupališnim objektima, parkovima i dekorativnim elementima koji su nekada krasili poznato kupališno lječilište Varaždinske Toplice.

Na izložbi su prikazane i najljepše stare povijesne razglednice Varaždinskih Toplica, stari kupališni suveniri ali i knjižna građa koja govori o važnosti Varaždinskih Toplica u povijesti.

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close