InfoIzdvojenoPovijestUdruge

130. obljetnica puštanja u promet pruge Varaždin – Ivanec – Lepoglava: Ivanečki klub kolekcionara inicirao izradu prigodnog poštanskog žiga

Izgradnja željezničke pruge od Varaždina prema Golubovcu imala je velik značaj i svojevrsna je prekretnica za gospodarski razvoj ivanečkog kraja

Ivanečki klub kolekcionara je povodom 130. obljetnice puštanja u promet pruge Varaždin – Ivanec – Lepoglava inicirao izradu prigodnog poštanskog žiga kojeg je izradila Hrvatska pošta Zagreb.

Žig će biti dostupan na sam dan obljetnice u srijedu 1. srpnja 2020. godine u Poštanskom uredu Ivanec, te se pozivaju se svi građani koji to žele da iskoriste tu prigodu i pošalju poštu s prigodnim žigom, te tako obilježe značajan jubilej za razvoj Ivanca i okolice u prošlosti.

Žig će biti u prometu samo taj dan, nakon čega će se trajno pohraniti u muzeju Hrvatske pošte.

Ivanečki klub kolekcionara je uz navedenu obljetnicu tiskao prigodnu omotnicu i razglednicu.

Omotnica je tiskana u svega 70 primjeraka, a razglednica u 50 primjeraka, što dodatno podiže njihovu kolekcionarsku vrijednost.

Izgradnja željezničke pruge od Varaždina prema Golubovcu imala je velik značaj i svojevrsna je prekretnica za gospodarski razvoj ivanečkog kraja.

Car je 1886. godine izdao Rješenje za izdavanje koncesije za izgradnju vicinalne željeznice Varaždin – Golubovec te pobočne pruge Očura – Sveti Jakob, a to je odobrio i ugarski ministar. Posao u izgradnji pruge našlo je i brojno lokalno stanovništvo.

Postojale su određene financijske teškoće u samoj izgradnji do kojih je došlo zbog nepovoljnih financijskih prilika u Europi te je prijetila obustava radova. Ljeti 1890. godine došlo je do pobune radnika jer im nisu isplaćene višemjesečne plaće.

Posao je nakon toga preuzela Direkcija ugarskih državnih željeznica te je dionica Varaždin – Ivanec – Lepoglava bila otvorena 1. srpnja 1890. godine.

Tags

Povezani Članci

Close