KulturaNašim krajem

2. Kelembarska pepijevka – održana manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja u Bedencu

Bedenec – Na prostoru kod Etno kuće u Bedencu u subotu je održana 2. kelembarska pepijevka – Manifestacija lončarstva, starih zanata i običaja. Tema manifestacije bila je „Ebliezeki pe lenčarski“, a simbolizira povezanost lončarskih proizvoda sa svakodnevnicom, s obzirom da su se do pred nekoliko desetljeća gostovo isključivo koristili u kućanstvima kao posuđe uza hranu.

Program otvaranja započeo je pucnjevima iz kubura, članova Kuburaškog društva „Glasna kubura“, a moderator je bila profesorica Draženka Stančić, koja je u uvodu istaknula kako se manifestacija, uz ostalo, održava u želji da se prikažu osobitosti etno tradicije Bedenca i obližnjih sela, kako bi bila zabilježena u glavama onih koji je nisu živjeli.

Nekoliko tradicijskih pjesama otpjevala su djeca iz Udruge građana Prigorec pod vodstvom Patricije Hranić i Ivana Kušteljege, a recitale Tanja Težak, studentica iz Bedenca. U ime domaćina i organizatora obratio se Stjepan Petak, predsjednik Udruge za kulturu i sport Bedenec, koji je svima zaželio dobrodošlicu, napomenuo da se 5-6 godina radi na Etno kući, te da će, uz pomoć Grada Ivanca, Ministarstva kulture RH i komunalnog poduzeća Ivkom, uskoro biti dovršen cjelokupan projekt njezine izgradnje. Potpredsjdenik Sabora i gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić, čestitao je domaćinima na organizaciji, izrazivši vjeru da će nazočni naučiti nešto novo, što do sada nisu znali, te najavio daljnju potporu Grada na dovršetku gradnje Etno kuće, kao i uređenja njezina okoliša.

Batinić je manifestaciju otvorio na simboličan način, nošenjem prvog glinenog lončića „na žgonjé f pećnicu“, u čemu mu se pridružio veći broj nazočnih, koji su majstoru lončaru Dragutinu Stančiću dodavali predmete koje je on posložio u pećnicu i krenuo sa cjelodnevnim procesom pečenja na vatri, koji je okončan pečenjem krumpira na žeravki, također tradicijom lončarstva. Uz izradu proizvoda od gline u prezentaciji Dragutina Stančića, gosti i uzvanici, među kojima su bili i zamjenik gradonačelnika Ivanca Čedomir Bračko, te direktor Ivkoma Mladen Stanko, mogli su se upoznati sa starim tradicijskim zanatima Bedenca i okolice.

Njih su demonstrirali Ivan Čanžar, koji je pekao rakiju, zatim Ivan Željezić, koji je prikazao način rada starog kovačkog zanata, Ivan Kapustić predstavio se pčelarskim proizvodima, Stjepan Petak predmetima izrađenim od šiblja, Učenička zadruga Korpica iz kameničke Osnovne škole predmetima od rogoza i slame, te vezenja, Tomica Željezić pokazao je kako se nekada radila stolarija, Željko Belač duboreze u drvu, suvenire iz gline predstavili su Dragutin Stamčić i Martin Rešetar, žene Bedenca izložbu i kušanje starinskih jela u lončarskim posudama, a Antun Babić kuhanje graha.

U zabavnom dijelu programa nastupio je bedenski glazbeni sastav Peharčeki, a upriličena je košnja trave i pljenje drva na starinski način. Cjelodnevna manifestacija okončana je zajedničkim druženjem i pjesmom organizatora, prezentora i gostiju.

Povezani Članci

Close