InfoIzdvojeno

26 godina hrvatske suverenosti i samostalnosti

Zagreb – 15. siječnja 1992. godine, Republika Hrvatska je postala međunarodno priznata zemlja.

Sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice priznale su 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.

Riječ je o Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Ovim državama istoga dana, istom odlukom o priznavanju Hrvatskog suvereniteta i samostalnosti pridružile su se i Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. godine priznale Hrvatsku bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate: Slovenija, Litva, Ukrajina i Letonija.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991. godine, kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu tek 15. siječnja 1992. Međunarodno priznanje Hrvatske prije Europske zajednice objavile su Sveta Stolica, Estonija te San Marino.

Treba također podsjetiti da je do tog 15. siječnja 1992. godine agresor okupirao i protjerao hrvatsko stanovništvo s više od trećine područja hrvatske, te da je Hrvatska do tada pretrpjela ogromne civilne i vojne žrtve.

Nakon zemalja Europske zajednice priznanje Hrvatske objavile su, među ostalima, i Argentina (16. siječnja), Turska (6. veljače), Ruska federacija (17.veljače) Iran (15. ožujka), Japan (17. ožujka) SAD (7. travnja), Kina (27. travnja), Indija (11. svibnja), Indonezija (16. svibnja 1992.).

‘Kruna’ međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

Povezani Članci

Close