IzdvojenoKulturaNašim krajem

33. ETNO FESTIVAL Cvetlin posjetilo oko 3000 gostiju i uzvanika – „Štemeri” iz Bednje izbor žirija, publici se najviše dopale “Višnjičke puce”

Festival započeo spontano 1984. godine pod nazivom Cvetlinski glazbeni susreti

U subotu, 20. srpnja, je u Cvetlinu održan tradicionalni, ove godine 33. etno festival „Cvetlin 2019.”.

Festival poznat kao najveći i najzabavniji festival tradicionalne glazbe, ove je godine posjetilo, prema procjeni organizatora oko 3 tisuće gostiju ljubitelja tradicionalne narodne glazbe, a u natjecateljskom dijelu festivala za naklonost publike i stručnog žiria „borilo” se pet glazbenih sastava.

I dok se publici najviše dopala ženska glazbena skupina “Višnjičke puce”, stručni ocjenjivački sud dodijelio je djevojkama iz Višnjice drugu poziciju.

Pobjednici festivala su “Štemeri iz Bednje, a na treće mjesto plasirali su se, domaći momci, sastav „Trakoščanci” iz Cvetlina.

Uz domaćine, predvođene općinskim načelnikom Damirom Poljakom, 33. izdanju cvetlinskog Etno festivala nazočili su i gosti, a kao izaslanica Ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, sve prisutne je pozdravila i festival proglasila otvorenim dr. sc. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog ureda grada Varaždina.

U ime župana Varaždinske županije Radimira Čačića, okupljene je pozdravio dožupan Tomislav Paljak.

Spomenimo kako je Festival započeo spontano 1984. godine pod nazivom Cvetlinski glazbeni susreti, nije održan tijekom Domovinskog rata 1991. i 1992. godine, a održava se tradicionalno sredinom srpnja i okuplja glazbene sastave koji njeguju tradicionalnu narodnu glazbu čija su okosnica žičani instrumenti – bas, cimbule, gitara, „begljajt”…..

I ovaj 33. Etno festival Cvetlin 2019. uspješno je organizirao DVD Cvetlin.

Tags

Povezani Članci

Close