Gradovi i OpćineIzdvojenoVijesti

5,2 milijuna kuna za nerazvrstane ceste u Bednji, Maruševcu i Ivancu

U srijedu, 7. veljače 2018., su načelnici i gradonačelnici 212 jedinica lokalne samouprave u Zagrebu potpisali ugovore kojima će se s nešto više od 647 milijuna kuna kroz Program ruralnog razvoja RH financirati projekti izgradnje i obnove lokalnih cesta, kolnika, oborinske odvodnje, javne rasvjete te prometne signalizacije.

Riječ je o mjeri 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Sredstva odlaze u 20 županija, a namijenjena su gradnji novih, odnosno rekonstrukciji postojećih nerazvrstanih cesta u naseljima s najviše 5.000 stanovnika. Intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova. Ugovore je s predstavnicima jedinica lokalne samouprave potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić.

Na području Varaždinske županije, sredstva su odobrena za 13 jedinica lokalne samouprave, među kojima su i općine Bednja i Maruševec, te grad Ivanec. Općina Bednja po ovom je programu za obnovu jedne dionice nerazvrstane ceste dobila 670 tisuća, Maruševec 900 tisuća, a grad Ivanec čak 3,6 milijuna kuna.
Sredstva će još dobiti i općine Trnovec Bartolovečki, Beretinec, Cestica, Breznički Hum, Petrijanec, Breznica, te Mali i Veliki Bukovec, kao i gradovi Ludbreg i Varaždinske Toplice.

Ministar Tomislav Tolušić prisustvovao je potpisivanju ugovora te tom prigodom izjavio: „Sredstva iz Programa ruralnog razvoja nisu namijenjena samo za farme, pogone ili poljoprivrednu opremu već i za poboljšanje uvjeta života na ruralnim prostorima. Unapređenje infrastrukture znači unapređenje života stanovnika na selu, bolju međusobnu povezanost i siguran put do njihovog poljoprivrednog zemljišta Čestitam jedinicama lokalne samouprave na dobro pripremljenim projektima te im želim brzu i učinkovitu provedbu.“

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede provodi Program ruralnog razvoja u kojem nam je kroz 19 mjera do 2020. na raspolaganju 18 milijardi kuna. Iako je većina mjera Programa ruralnog razvoja usmjerena isključivo investicijama u poljoprivredu, neke od mjera odnose se na poboljšanje ruralne infrastrukture, kao što je mjera 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima. U okviru provedbe mjere 7, u travnju ove godine planira se raspisivanje još dva natječaja, za operaciju 7.2.1. Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te za operaciju 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu-sektorski – dječji vrtići i zajednički projekti vatrogasnih domova.

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
error: Content is protected !!
Close