GlazbaInfo

Amon Amarth & Grand Magus – 29.11.2016. Tvornica kulture, Zagreb

Zagreb – Švedski melodic death metal vikinzi Amon Amarth ponovo stižu u Hrvatsku, sada u sklopu svoje ‘Jomsviking European Tour 2016’ turneje nazvane po aktualnom albumu „Jomsviking“.

Ovo će biti njihov četvrti posjet Zagrebu, a na svaka od tri prijašnja oduševili su pune dvorane.

Amon Amarth dolaze iz grada Tumba, a svoju su karijeru započeli 1988. pod imenom Scum. Bend je osnovao Paul “Themgoroth” Mäkitalo koji je došao iz poznatog black metal benda Dark Funneral. Scum je djelovao do 1992. godine kada u bend dolazi novi pjevač Johan Hegg.

Tada su se odlučili početi koristiti nordijske mitološke teme i odabiru image Vikinga, pa tako i samo ime benda mijenjaju u Amon Amarth, prema imenu vulkana u Tolkienovoj trilogiji „Gospodar prstenova“.

Nakon šest godina ‘plovidbe’ po skandinavskoj underground sceni Amon Amarth potpisuju ugovor sa poznatom metal izdavačkom kućom Metal Blade za koju 1998. objavljuju debitantski studijski album „Once Sent from the Golden Hall“ s kojim započinje njihovo putovanje ka uspjehu.

Drugi album „The Avenger“ iz 1999. godine logičan je nastavak prvog, pa tako i nastavak Amon Amarthovog puta ka uspjehu. Slijede albumi „The Crusher“ (2001), „Versus  The  World“ (2002) i „Fate of Norns“ (2004) koji donose mračniji, ali i melodičniji zvuk.

To su godine strelovitog uspona Amon Amartha, čija se popularnost širila poput zaraze na svjetske paralele i meridijane.

Sa albumom „With Oden On Our Side“, koji je objavljen 2006. godine, Amon Amarth dolaze na prestižnu američku Billboardovu ljestvicu što im pomaže u proboju na američko tržište koje je moralo ‘položiti oružje’ pred naletima švedskih vikinga.

Iduća tri albuma, „Twilight of The Thunder God“ (2008), na kojem su gostovali Lars Göran Petrov iz Entombed, Roope Latvala iz Children of Bodom i ‘cello metal’ band Apocalyptica, „Surtur Rising“ (2011) i „Deceiver of The Gods“ (2013), potvrđuju kompozitorski kontinuitet, uvjerljivost i dosljednost, te se popularnost benda širi i na dotad, neistražena područja.

Na ovoj turneji Amon Amarth predstavlja novi studijski album “Jomsviking”, koji je izašao za Metal Blade/Sony Music. Za produkciju ovog albuma pobrinuo se čuveni Andy Sneap (Testament, Megadeth), a na albumu se prvi put predstavio i novi bubnjar Tobias Gustafsson.

Amon Amarth su poznati po odličnim koncertima koji su pravi spektakli, a za ovu turneju najavljuju da će sve biti još veće i bolje.

Kao specijalni gosti će nastupiti švedski heavy metal band Grand Magus koji je osnovan 1996. godine u Stockholmu.

Grand Magus nastavlja tradiciju hard’n’heavy bendova poput Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, Rainbow, Uriah Heep, Nazareth i drugih, tvoreći zanimljivu kombinaciju bluesa, hard rocka, heavy metala, i doom metala.

Debi album su objavili 2001. godine za Rise Above Records sa kojim postavljaju temelje svog zvuka i taj album slovi za kultni album. 2016. godine objavljuju svoj osmi album „Sword Songs“ koji su objavili za Nuclear Blast i za kojeg sami kažu da je to njihov najbolji album.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 190 kn u pretprodaji te 210 kn na ulazu.
Ulaznice se mogu kupiti na slijedećim pretprodajnim mjestima i online shopovima:

Zagreb: Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888), Kloto – Masarykova 14, Purgatory – Ozaljska 46, Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31, Vallhala Metal  Bar – Radićeva 25.

Rijeka: Dallas Music Shop – Splitska 2A,

On Parole – http://www.on-parole.com/shop/tickets

Eventim sistem www.eventim.hr.

Povezani Članci

Close