IzdvojenoPolitikaVijesti

ANĐELKO STRIČAK Porezna reforma aktualne Vlade premijera Plenkovića gradovima i općinama Varaždinske županije donijela je dodatnih 161 milijun kuna

Prihodi s osnove poreza i prireza u Općini Donja Voća porasli čak 484 %, u Gradu Lepoglavi 254 %, u Općine Bednja 172 %, a u Grada Ivanca 102 %

Varaždin – Na konferenciji za novinare Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije o učincima porezne reforme na proračune općina, gradova te same županije govorio je predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak, a o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Josip Križanić.

Foto: HDZ Varaždinske županije

Konferenciji za novinare prisustvovao je predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

Vlada premijera Plenkovića prišla poreznim reformama

Stričak je podsjetio da je na samom početku svog mandata aktualna Vlada premijera Plenkovića prišla provedbi porezne reforme koju je provela kroz tri kruga poreznog i administrativnog rasterećenja te time građanima i gospodarstvu donijela rasterećenje do sada za preko šest milijardi kuna.

Paralelno s tim rasterećenjem omogućila je i rast proračuna općina, gradova i županija.

Kada govorimo o području Varaždinske županije u 2018. godini proračuni svih gradova i općina te i same Županije uprihodovali su s osnove poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak ukupno 437 milijuna kuna. Ako taj iznos usporedimo s 2015. godinom, posljednjom godinom mandata SDP-ove Vlade premijera Milanovića, kada su ti prihodi ukupno iznosili 276 milijuna kuna, vidljiv je njihov rast u iznosu od 161 milijun kuna. To znači da su gradonačelnici i načelnici te župan imali sveukupno 161 milijun kuna više na raspolaganju za npr. sufinanciranje rada dječjih vrtića, stipendije za srednjoškolce i studente, božićnice i uskrsnice za umirovljenike, za rad udruga, sport, kulturu, komunalno i svako drugo uređenje svojih općina i gradova“, rekao je Stričak.

Podaci o povećanju prihoda

Stričak je naveo dio podataka, a iz tablice u privitku za svaki grad i općinu zasebno vidljiv je taj rast.

„Najmanji rast bilježe najrazvijeniji gradovi i općine, tj. Grad Varaždin s 111.195.789 kn na 125.205.917 kn te Općina Gornji Kneginec s 7.498.598 kn na 7.807.416 kn, a najveći Grad Lepoglava s 5.808.135 kn na 20.576.969 kn te Općina Donja Voća s 787.991 kn na 4.601.308 kn“, istaknuo je Stričak.

Govoreći o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske, Križanić je naglasio da nije slučajno da je agencija Standard & Poor’s nakon šest godina digla kreditni rejting u investicijski.

„Politička sigurnost i stabilnost, o kojoj stalno govorimo i premijer i svi mi ostali, je vrlo važna. Prepoznat je gospodarski rast, dobro korištenje EU fondova, povećanje zaposlenosti, rast i rasterećenje plaće, a to je rezultiralo i rastom investicija. Svaki gospodarstvenik osjeća da je puno lakše doći do kredita u zadnje dvije-tri godine, a kamate su pale sa 7-8 na 1-2 posto“, naglasio je Križanić te one koji danas izjavljuju da je to trebalo učiniti ranije upitao što to sami nisu učinili kada su bili na vlasti.

„Kolega Stričak i ja čvrsto podržavamo ovu Vladu. Dosad je u ovu županiju ušlo investicija preko dvije milijarde kuna i naš je posao da dovučemo još dvije milijarde i vratimo sve institucije koje su otišle iz Varaždina nazad “, zaključio je Križanić.

Stričakovi odgovori na pitanja novinara a aktualnim temama

Na konferenciji za medije predsjednik Županijske organizacije HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak na upit novinara komentirao je nekoliko aktualnih političkih tema.

Prosvjed HNS-a zbog povećanog prometa teretnih vozila

Jedna od njih je najavljeni prosvjed HNS-a zbog povećanog prometa teretnih vozila državnom cestom D2 od Varaždina do Cestice i granice sa Slovenijom.

„Sigurno da je svima koji žive na toj prometnici život otežan, ali toplo se nadam da neću morati biti između s jedne strane potpredsjednika Vlade koji prometuje tom prometnicom i živi u tom kraju te člana uprave Hrvatskih cesta koji je do nedavno tu živio, govorim o Štromaru i Leveriću, i s druge strane njihovih lokalnih stranačkih kolega“, odgovorio je Stričak, a član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Josip Križanić dodao da je taj problem prepoznat, da se razgovaralo s resornim ministrom i da se radi na tome da se situacija riješi.

Odgovor Čačiću: SDP-ove vlade, u kojima je on bio ministar, najviše izdavale jamstva brodogradnji

Stričak je odgovorio i na pitanje o nedavnoj izjavi varaždinskog župana Radimira Čačića da sjever Hrvatske neće spašavati brodogradilišta.

„Smatram da je župan Čačić dobro osjetio puls naših sugrađana na Sjeveru Hrvatske, da se njih oko 90 % protivi da se proračunska sredstva odvajaju za brodogradnju. Međutim, župan Čačić nije naveo jedan činjenični podatak, a to je da su upravo SDP-ove vlade najviše izdavale jamstva brodogradnji, i Račanova i Milanovićeva te da je on bio u jednoj od njih ministar, a u drugoj potpredsjednik Vlade, i da je redovito to podržavao. Nisam čuo da je tada kao ministar ili prvi potpredsjednik Vlade digao glas protiv toga. Aktualna Vlada je naslijedila ta jamstva i ona mora to nažalost ispoštivati“, kazao je Stričak.

“Bilića ne bismo podržali niti ako neovisnog kandidata”

Na upit da prokomentira uvjetnu osudu na pet mjeseci ludbreškog gradonačelnika, SDP-ovog Dubravka Bilića zbog zloporabe položaja izjavio je: „Zanimljivo je da upravo SDP-ovi pravednici prozivaju sve i svakoga za sve i svašta, a jedino njihovi dužnosnici na sjeveru Hrvatske u tri županije imaju tri pravomoćne presude. Radi se sada o bivšim saborskim zastupnicima SDP-a. Također, zanimljiva je i ova nagodba, u krajnjem slučaju presuda, jer da je kojim slučajem gradonačelnik Bilić osuđen na šest mjeseci zatvora na idućim izborima ne bi mogao biti kandidat. HDZ uvijek ima svojeg kandidata, a Bilića ne bismo podržali niti kao nezavisnog“, rekao je Stričak.

 

Tags

Povezani Članci

Close