InfoIzdvojenoZanimljivosti

ANKETA Predsjednica Grabar Kitarović najpopularnija, do nje Ivan Vilibor Sinčić i Milan Bandić

Andrej Plenković može računati na samo 35 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, a Davor Bernardić još manje - tek 24%

Dnevnik Nove TV u drugom dijelu redovitog mjesečnog istraživanja Crobarometar otkriva tko su u siječnju najpopularniji političari te kako s podrškom građana stoji Predsjednica kojoj krajem godine istječe mandat pa će, ako se odluči za kandidaturu, na biralištima morati tražiti potporu za novih pet godina na Pantovčaku.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izbornu godinu počinje s potporom 51 posto građana, a njih 42 posto ne podupire njezin rad. Ne zna njih 7 posto.

U svom radu ima potporu birača HDZ-a, s 88 posto, potom birača Mosta sa 73 posto, 35 posto birača Živog zida i 28 posto birača SDP-a.

Ovo su dobri i loši pokazatelji u izbornoj godini. Već treći mjesec Predsjednica je zacementirana, ali ako se pogleda mandat njezina prethodnika, u istom razdoblju mandata Ivo Josipović mogao je računati na 66 posto građana koji su podupirali njegov rad, a 25 posto bilo je onih koji ga nisu podupirali.

Tko su najpopularniji političari?

Najpopularniji političar u Hrvatskoj je i dalje Kolinda Grabar-Kitarović, o njoj 63 posto ispitanika ima pozitivan dojam, a njih 32 posto negativan.

I opet usporedbe radi, njezin prethodnik Ivo Josipović mogao je u istom razdoblju svog mandata računati na 75 posto ispitanika koji su o njemu imali pozitivan dojam.

Ivan Vilibor Sinčić drugi je na listi popularnih političara, o njemu pozitivan dojam ima 45 posto ispitanika, a 42 posto negativan dojam.

Milan Bandić treći je na listi popularnosti, o njemu pozitivan dojam ima 45 posto ispitanika, a negativan njih 46 posto.

Božo Petrov može računati na potporu 39 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a 45 posto ima negativan dojam.

Andrej Plenković može računati na samo 35 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, dok njih 56 posto ima negativan dojam.

O Davoru Bernardiću negativan dojam ima 60 posto ispitanika, a tek 24 posto ima pozitivan dojam.

Tko su najpopularniji političari kod birača četiri velike stranke?

Kod HDZ-ovih birača ništa novo. Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je najpopularnija među biračima te stranke s 93 posto potpore, Andrej Plenković je drugi s 80 posto, a Milan Bandić je treći, o njemu pozitivan dojam ima 63 posto ispitanika.

Kod SDP-ovih birača isto ništa novo. Anka Mrak Taritaš i dalje je najpopularnija među biračima SDP-a sa 66 posto, slijedi predsjednik SDP-a Davor Bernardić s potporom od 55 posto.

I prvi put u vrhu popularnosti našao se među SDP-ovcima čelnik HSS-a Krešo Beljak, o njemu 54 posto SDP-ovih birača ima pozitivan dojam.

Za birače Živog zida nema dvojbe. Lider među biračima te stranke je Ivan Vilibor Sinčić s potporom 87 posto, potom Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 52 posto i na kraju Božo Petrov s potporom 48 posto.

Birači Mosta Božu Petrova doživljavaju kao lidera te opcije. On je prvi izbor za 91 posto njihovih birača, slijedi Kolinda Grabar-Kitarović s potporom od 80 posto i na kraju Ivan Vilibor Sinčić s potporom od 65 posto među biračima Mosta.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 990 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Tags

Povezani Članci

Close