IzdvojenoPolitikaVijesti

BATINIĆ: Čačić manipulira, obmanjuje građane, nije prvi put, i političke poene skuplja on, na uštrb 700 ivanečkih đaka

Ovo svakako nije na tragu funkcije koju obnaša župan Čačić i svakako ne dolikuje niti njemu osobno

Varaždin – Problem oko nadogradnje škole u Ivancu i dalje ne jenjava, HNS i gradonačelnik Ivanca iskoristili su priliku i obratili se javnosti kako bi pojasnili o čemu se doista radi.

“Vjerujem da ste upoznati s činjenicama da je ta škola u onom mandatu 2006/2007. također trebala ući u model nadogradnje po modelu JPP-a. Na žalost, iz nekih čudnih okolnosti je ispala. Činjenica je da je u mandatu župana Štromara pripremljena kompletna projektna dokumentacija, a Grad Ivanec je 2017. tijekom ishođenja građevinske dozvole od strane Županije platio komunalni doprinos. Jednako tako u mandatu župana Štromara nije bilo fiskalnog kapaciteta niti mogućnosti Županije da bi se krenulo po bilo kojem modelu rekao je Milorad Batinić, predsjednik kluba zastupnika HNS-a i gradonačelnik grada Ivanca

“Ono što je župan Čačić u svom govoru kazao da će svakako doći na red, po modelu JPP-a ili po drugom modelu, da će se škola nadograditi, međutim to se nije dogodilo. Mene kao gradonačelnika gotovo svakodnevno, ili minimalno nekoliko puta tjedno građani pitaju kada će se dograditi ta škola, a ja više nemam odgovora na to pitanje, naprosto zato što Grad nije nadležan za taj dio. Pokušali smo i preko naših vijećnika u Županijskoj skupštini, postavljali smo i ta pitanja, ali se uvijek krivnja prebacivala na resorno ministarstvo, na ministricu Divjak i na potpredsjednika Vlade Štromara, što naprosto nije točno.

Argumenti su sljedeći: Zakonom o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, Županija je kao osnivač ta koja vodi brigu o školama, dobiva za to decentralizirana sredstva i u njenoj je nadležnosti pokretanje projekata gradnje i dogradnje osnovnih ili srednjih škola. U skladu s time, pošto nema kvalitetnog odgovora koji bi zadovoljio građane hoće li se ili uopće neće dograditi škola, na Gradskom vijeću sam dao prijedlog koji je trebao doći na Županijsku skupštinu, da Grad, što temeljem zakona može, preuzme osnivačka prava, preuzme i sve financijske obveze slijedom toga i da krenemo u dogradnju OŠ Ivanec s ciljem formiranja nastave u jednoj smjeni.

Ono što je cilj demantija presice održane mislim 21. ožujka, gdje je aktualni župan Čačić prezentirao da je uputio pismo na pažnju ministrice (dogradnja OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog), u kojem kaže „stoga molim hitan odgovor Ministarstva znanosti i obrazovanja je li spremno sudjelovati u realizaciji projekta, kako bismo rebalansom osigurali financijska sredstva u proračunu. Ne dobijemo li decidirani odgovor u sljedećih 15 dana, smatrat ćemo da niste spremni sufinancirati navedeni projekt”. Ovo je neistina i obmana i toga je župan Čačić vrlo svjestan. To je ono što imuptira meni da skupljam političke „poenčeke“, a upravo on to radi te bi mu samo skrenuo pozornost da je meni ovo 4. mandat, triput sam direktnim izborima dobio povjerenje građana Ivanca u 1. krugu.

Naime, procedura je sljedeća – Županija kao osnivač, znači kao jedini mogući pokretač dogradnje osnovne škole, ako želi graditi po modelu JPP-a, tada postoji procedura kojom se to može postići. Ovo je Zakon o JPP-u koji govori da se županija mora obratiti ministarstvu koje je jedino nadležno za JPP, a to je Ministarstvo gospodarstva, odnosno Agencija za investicije i konkurentnost. Nadalje, uredba o provođenju projekta JPP-a također propisuje slijed kojim se može krenuti, odnosno prije svega da bi se mogla pokrenuti procedura, mora predstavničko tijelo, odnosno Županijska skupština Varaždinske županije, donijeti odluku da se kreće po tom modelu. Tako da ovo ne mogu drugačije nazvati, nego kao provokaciju i obmanu – nije prvi put ” dodao je Batinić.

Ovo svakako nije na tragu funkcije koju obnaša župan Čačić i svakako ne dolikuje niti njemu osobno. Da je župan Čačić mislio to napraviti, znači sredstva nisu osigurana bila niti za 2019. godinu, niti u projekcijama za 2020. i 2021. Ono što je svakako isto za spomenuti, ovo je alibi priča. Da je župan mislio pokrenuti dogradnju škole, onda se to radi po propisanoj proceduri, tako da mogu poručiti, na žalost preko vas (novinara) jer ne mogu drugačije: Radio Sjeverni FM je pozivao, dao 7 termina županu i meni da u razgovoru pojasnimo i objasnimo građanima, prvenstveno grada Ivanca, kako je moguće dograditi. Ni jedan termin nije prihvatio i neću reći da se boji, međutim očito nema argumente za javno sučeljavanje.

On manipulira, obmanjuje građane, nije prvi put, i političke poene skuplja on, na uštrb 700 ivanečkih đaka. Model JPP-a je vrlo jednostavan, međutim postoje drugi načini, što vrlo dobro župan Čačić zna. Grad Ivanec je spreman, neovisno o tome da li mi dali zahtjev ili ne, a dali smo ga, a na Gradskom vijeću, na žalost, nije prošlo upravo iz razloga jer je uspio svoje koalicijske partnere i suradnike, od HDZ-a, od SDP-a , uvjeriti da to nije dobro da dođe na Županijsku skupštinu jer tada se mora javno očitovati o tome. Jednostavno zaključujem, župan Čačić, a meni je poznato i nama Ivančanima iz kojeg razloga, ne želi dogradnju škole, prvenstveno iz razloga jer na izborima za župana nije dobio naklonost i povjerenje građana Ivanca “zaključio je Batinić.

Alen Leverić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije osvrnuo se na nedavne izjave Čačića

Svjestan sam da godine čine svoje i da ljudi u poodmakloj dobi često zaboravljaju, ali me čudi što Čačić uvijek zaboravi ono što mu ne ide u korist.

Moram naglasiti da sam kao pomoćnik ministra gospodarstva predložio Program razvoj i jačanje konkurentnosti izvozno orijentiranih tvrtki što je izuzetno bitno za Sjever Hrvatske zbog velikog broja izvozno orijentiranih tvrtki i to u iznosu od 119 milijuna kuna što je i ušlo u proračun 2012.g., te su počele pripreme za realizaciju. Na izraziti zahtjev prvog podpredsjednika Vlade i ministra Čačića navedeni program je zaustavljen, promijenjen naziv u restrukturiranje brodogradnje, te je u rebalans proračuna 2012.g. dodano još 350 milijuna kuna te je kompletan iznos od 470 milijuna kuna otišao u brodogradnju. Upravo ovim činom dokazano je na Čačiću nisu bitni građani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko – zagorske županije – izjavio je Leverić.

Da budemo potpuno jasni: Čačić je dio vladajuće koalicije sa HDZ-om na nacionalnoj i županijskoj razini, stoga ovo njegovo vrijeđanje Vlade, ograđivanje i ostale dječje igrarije podsjećaju na ono potpisivanje izjave Bože Petrova kod javnog bilježnika “zaključio je Leverić.

Tags

Povezani Članci

Close