InfoIzdvojenoPolitika

BATINIĆ HNS će tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja

"Poštujem pravo građana da se okupljaju u inicijative, no, žalosti me da u 21. stoljeću, u zemlji koja je odabrala moderan i proeuropski put, moramo razgovarati o inicijativama koje žele smanjivati prava žena i prava nacionalnih manjina"

Zagreb – Predsjednik Kluba zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u četvrtak je najavio da će HNS tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja u povodu referendumske inicijative o izmjenama izbornog sustava Građanske inicijative “Narod odlučuje”, prenosi Hina (https://www.hina.hr/vijest/9809765).

“Poštujem pravo građana da se okupljaju u inicijative, no, žalosti me da u 21. stoljeću, u zemlji koja je odabrala moderan i proeuropski put, moramo razgovarati o inicijativama koje žele smanjivati prava žena i prava nacionalnih manjina. To nije smjer HNS-a, to je smjer Željke Markić i Živog zida koji su se ujedinili i uspjeli u ovoj referendumskoj inicijativi”, napisao je Batinić u priopćenju.

Najavio je da će HNS će tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila je u četvrtak broj sakupljenih potpisa za održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava te najavila da će ih za 10-ak dana predati u Hrvatski sabor.

Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa, a za drugo pitanje 390.189 potpisa, rekao je predstavnik GI “Narod odlučuje” Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?

Premijer Andrej Plenković ocijenio je kompletno promašenim i neodgovornim referendumska pitanja za koja je Građanska inicijativa “Narod odlučuje” objavila da je prikupila potpise te dodao kako treba vidjeti jesu li potpisi prikupljeni na adekvatan način i jesu li u skladu s Ustavom.

Izvor: Hina

Povezani Članci

Close