Gradovi i OpćineInfo

BEDNJA Učiteljica-umjetnica Anita Genc, slikom velikih dimenzija ukrasila unutrašnjost Osnovne škole u Bednji

Identitet Bednje spojila s dječjim svijetom

Bednja – Sve znamenitosti bednjanskoga kraja – trakošćanski dvorac, bednjanska crkva, nošnja i starinske zavičajne hižice, ali i omiljeni likovi iz školske lektire, pa čak i poznati nogometaši s bednjanskim zavičajnim korijenima (Kramarić, Murić) – sve to tek su neki od motiva kojima je mlada dizajnerica i umjetnica Anita Genc proteklih dana oslikala unutarnji zid Osnovne škole Franje Serta u Bednji, piše Bednja.hr

A nakon što je tople slike rodne Bednje ugradila u kompoziciju od oko desetak četvornih metara te njome na originalan način ukrasila školu koju je nekad i sama pohađala, Anita – svjetska putnica – u međuvremenu je spakirala torbe i otputovala u Nizozemsku, gdje je njena trenutačna adresa.

Tako glasi priča koje je proteklih dana izazvala simpatije svih – i učenika i učitelja i mještana, među njima i načelnika Bednje Damira Poljaka, koji su par dana dolazili u školu promatrati kako se jedan velik i dosadan školski zid (na inicijativu ravnateljice škole Sanje Majcen) pod vještim rukama mlade umjetnice pretvara u slikarsko platno.

Prethodno su vjeroučitelj Davor Hojski i njegov brat, soboslikar Štefan, zid očistili i pripremili ga kao kvalitetnu podlogu za slikanje.

Anita ga je potom, tijekom dva i pol dana rada, pretvorila u sliku kojom je identitet Bednje spojila s dječjim svijetom.

Anitu je u njenom poslu obišao i načelnik Damir Poljak te joj i osobno zahvalio na trudu i nesvakidašnjem daru školi, ali i cijeloj Bednji i svima onima koji će u slici odsad tražiti i pronalaziti sve ono što Bednju čini nujliepšim kemaučekom svieto!

Inače, nakon završene osnovne škole u Bednji, Anita je školovanje nastavila u gimnaziji u Zagrebu, a potom je upisala studij na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, s pojačanim predmetom likovne kulture.

S vremenom je svoju preokupiranost slikanjem i crtanjem pretvorila u posao.

Oslikava zidove ureda, kafića, frizerskih salona, dječjih igraonica, privatnih kuća itd.

Kaže da joj je glava puna ideja, a inspiracija joj dolazi odasvud – iz prirode, reklama, s Interneta, televizije.

Motive u mislima odmah stavlja na velike zidne površine, ideje skicira kako joj ne bi „pobjegle“, a nakon toga, kad dođe prilika, ponudi ih klijentu.

Tags

Povezani Članci

Close