InfoIzdvojenoNašim krajemVjera

BETLEHEM U IVANCU Franjo Banek uprizorio rođenje Isusa u svojoj sobi – pogledajte prekrasno djelo mašte i kreacije

Uprizorenje rođenja malenog Isusa obiluje nizom kućica prekrivenim slamom i mahovinom, nekoliko potoka s vodenicama, ovcama, devama, magarcima i nizom različitih figurica pastira

Ivanec – Božić je krščanski blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista i dolazi iz riječi BOG.

Foto: Zdenko Horvat

Hrvatski božićni običaji dio su tradicije, a uz slavlje Božića razvili su se brojni običaji poput kićenja božićnog drvca na Badnjak, odlaska na misu polnoćku, pjevanja božićnih pjesama ili darivanja.

No ima i drugih običaja, koja često budu djela mašte, te improvizacije pojedinaca, a sve u svrhu da na što ljepši i ugodniji način oni i njihovi najdraži obilježe jedan od najvećih kršćanskih blagdana.

Jedno takvo, možemo slobodno reći malo remek-djelo, prezentirao je naš sugrađanin Franjo Banek iz ulice Zeleni dol, koji je od figurica starih i po 50 godina, te prirodnih materijala u svojih šest kvadrata sagradio Betlehem iz svoje mašte.

On je naime, na prostoru od šest kvadratnih metara u svojoj sobici izradio neobične i nesvakidašnje jaslice od nekoliko stotina raznih figurica.

Njegovo uprizorenje rođenja malenog Isusa obiluje nizom kućica prekrivenim slamom i mahovinom, nekoliko potoka s vodenicama, ovcama, devama, magarcima i nizom različitih figurica pastira.

Cijela ta čarolija izrađena je od prirodnih materijala skupljanim kako po morskoj obali tako i po domaćim šumama.

Pa je tako mjesto za štalicu pronašao u jednom izdubljenom deblu, a ograde i mostove sagradio od pruća.

Svake godine nanovo taj skroman i ugodan domaćin uživa u radu svojih ruku i s veseljem ga podjeli sa svima koji ga požele vidjeti.

Pogledajte kroz foto-galeriju našeg suradnika Zdenka Horvata.

Foto: Zdenko Horvat

Povezani Članci

Close