InfoUdruge

Branitelji: Sveta misa povodom Bljeska – molitva za Josipa Magaša, poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje

Prigorec – Povodom 21. obljetnice vojno redarstvene operacije Bljesak, u suradnji Župe Ivanec i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec u kapelici Svetog duha u Prigorcu služena je Sveta misa za pokoj duše poginulog prigorskog branitelja Josipa Magaša, za branitelje stradale u toj operaciji te za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Misu je u ispunjenoj kapelici u nazočnosti brojnih mještana Prigorca, Magaševe obitelji i hrvatskih branitelja iz ivanečkih braniteljskih udruga predvodio ivanečki kapelan, vlč. Petar Mlakar koji je, uz ostalo, napomenuo kako bez žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji ne bi bilo moderne hrvatske države.

branitelji-misa-prigorec-2016-2

Uz sjećanje na operaciju Bljesak, posebice na sve stradale u njoj, ova je Sveta misa ujedno bila i završni dio programa kojim je obilježena 24. obljetnica pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz Prigorca, a čiji je centralni dio održan proteklog vikenda u Varaždinu i Prigorcu.

Operacija Bljesak započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima i u njoj su hrvatske vojne i redarstvene za samo 31 sat oslobodile oko 500 četvornih kilometara teritorija Zapadne Slavonije koje je zaposjeo srpski agresor te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac.

Uz to, vrijednost Bljeska leži i u činjenici da je širom otvorio vrata operaciji Oluja kojom je tri mjeseca kasnije oslobođen najveći dio četiri godine okupiranog područja Republike Hrvatske.

branitelji-misa-prigorec-2016-3

S operacijom Bljesak emotivno su povezani brojni branitelji šire ivanečke regije, s obzirom da su u njoj oslobođena i područja oko Lipika i Pakraca, koja su od srpskih agresora branili krajem 1991. te u prvoj polovici 1992. godine.

Povezani Članci

Close