InfoZanimljivosti

BUČINO ULJE Predstavljena prva knjiga recepata posvećena varaždinskom bučinom ulju

Varaždin – Varaždinsko bučino ulje, kulinarsko zlato koje spada u kategoriju cijenjenih, pa i ekskluzivnih ulja, napokon je dobilo vlastitu knjigu recepata.

U hotelu Turist u Varaždinu su župan Radimir Čačić, predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje Andreja Petrović i poznati varaždinski kuhar Damir Crleni predstavili knjigu recepata jednostavno nazvanu „Varaždinsko bučino ulje“.

Jedinstvene i osebujne recepte za kuharicu, koju je izdala Varaždinska županija, osmislio je poznati kuhar Damir Crleni. Glavna zvijezda je varaždinsko bučino ulje, autohtona i posebna namirnica koju Crleni kombinira s domaćim namirnicama kao što su hajdina kaša i varaždinsko zelje, ali i s namirnicama iz drugih podneblja kao što su đumbir i čičoke.

Kuharica donosi 24 recepta, od hladnih i toplih predjela, preko glavnih jela, pa sve do deserata i pića, ali i kruha te peciva. – Jela u ovoj kuharici su karakteristična za varaždinsku gastronomiju. U sebi kriju brojne kulinarske doživljaje, dio su gastronomske baštine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti našega kraja. To su vrijednosti koje želimo očuvati i istaknuti uz rame svjetske gastronomije – rekao je Damir Crleni, koji je zahvalio kolegama kuharima Anđelku Levaniću, Zlatku Novaku i Marinu Samboleku.

Varaždinsko bučino ulje je već 10 godina zaštićeno jamstvenim žigom pri Zavodu za intelektualno vlasništvo, a ovih dana će zaštita biti produžena na sljedećih deset godina.

– Naš cilj je da prva asocijacija na bučino ulje bude Varaždinska županija, baš kao što je prva asocijacija na maslinovo ulje Istarska županija. Ovaj autohtoni i iznimno kvalitetan proizvod želimo pretvoriti u prepoznatljivi brend, jer je riječ o iznimnom prehrambenom proizvodu koje to i zaslužuje, a dosad mu se nije pridavalo dovoljno pažnje – rekla je predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

Naglasila je da je cilj da jela s jedinstvenim bučinim uljem budu sastavni i stalni dio turističke ponude. – Želimo da gosti ne odu iz Varaždinske županije, a da ne probaju jedan od specijaliteta s varaždinskim bučinim uljem. Uvjereni smo da će upravo taj gastronomski užitak biti razlog zbog kojeg će se ponovno vraćati u našu županiju, ali i glas o varaždinskom bučinom ulju prenositi dalje, u ostale dijele Hrvatske, kao i u inozemstvo  – napomenula je Natalija Martinčević.

Ponovno je najavila atraktivni Bučograd u atriju Županijske palače u sklopu Špancirfesta, a koji će u potpunosti biti posvećen ovoj vrijednoj namirnici.

Glavni „krivac“ za prvu kuharicu posvećenu varaždinskom bučinom ulju je župan Radimir Čačić, koji je prepoznao vrijednost „crnog zlata“ i odlučio da će jedan od prioriteta Županije biti upravo promocija ovog ulja.

– Brendiranje i promociju varaždinskog bučinog ulja smo pokrenuli zato što ovaj proizvod kod nas ima tradiciju, ali i masovnost proizvodnje. Čak 20 posto proizvodnje buče u Hrvatskoj se odnosi na Varaždinsku županiju. Početkom svibnja ćemo predstaviti originalnu bocu za Varaždinsko bučino ulje, koju će moći koristiti svi proizvođači, članovi udruge, a čija bučina ulja zadovoljavaju najviše kriterije kvalitete. Krajem ovoga mjeseca, 26. svibnja, bit će održana 8. izložba bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske, ali i 1. međunarodna izložba bučinog ulja Alpe – Jadran. Za međunarodnu izložbu je prijavljeno rekordnih 136 uzoraka iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske – rekao je župan Čačić.

Ovakvom promocijom bučinog ulja iznimno su zadovoljni i u udruzi Varaždinsko bučino ulje. – Udruga se krajem prošle godine ponovno pokrenula, revitalizirala i ekipirala te trenutno okuplja 34 proizvođača s područja cijele županije.

U ostvarenju zadanih ciljeva svesrdno nas vodi i pomaže Varaždinska županija, logistički i financijski, te na tome zahvaljujem – rekla je Andreja Petrović, tajnica udruge Varaždinsko bučino ulje.

Izvor: Varaždinska županija

Povezani Članci

Close