InfoUdruge

ČETIRI POGINULA I JEDAN NESTALI Veterani 7. Gardijske brigade Puma prisjetili se kolega stradalih na Crnim bunarima na Dinari

Sjećanje je to na tragičan događaj koji se zbio 5. svibnja 1995. godine, kada je brigada vodila jednu od najtežih bitaka tijekom svog ratnog puta

Varaždin – U prigodi obilježavanja 25. godišnjice bitke na Crnim bunarima na Dinari, izaslanstvo Udruge veterana 7. Gardijske brigade Puma polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Varaždinskom groblju odalo je počast poginulim i nestalim kolegama.

Foto: Udruga veterana 7. GBR Puma
Udruga veterana Puma

Sjećanje je to na tragičan događaj koji se zbio 5. svibnja 1995. godine, kada je 7. gardijska brigada „PUMA“ vodila jednu od najtežih bitaka tijekom svog ratnog puta, na Crnim bunarima na Dinari, gdje je neprijatelj izveo jak pješački napad  u kojem je ugrozio stabilnost do tad dostignutih crta bojišnice.

U roku nekoliko sati snage 7. gardijske brigade učinkovito su odgovorile na napad i ovladale ratnom situacijom, pri čemu su neprijatelju naneseni značajni gubici, što se doznalo kasnije, odnosno nakon oslobađanja Bosanskog Grahova, kada je u neprijateljskim dokumentima pronađen podataka kako ih je u toj bitci poginulo 25.

Nažalost, bitka nije prošla bez gubitaka niti na strani Puma, te su tako poginuli Roko Grgić, Antun Čizmek, Marinko Kuljanac i Željko Holi, a Miroslav Harča je nestao i do danas je njegova sudbina nepoznata.

Foto: Privatna arhiva Tihomir Buden

Veterani Puma planirali su dvodnevni posjet nekadašnjoj bojišnici na Dinari gdje je postavljena spomen-ploča, no odgođen je zbog trenutne situacije s epidemijom koronavirusa.

Foto. Arhiva Udruga veterana 7. GBR Puma

Tags

Povezani Članci

Close