InfoPolitika

CROBAROMETAR HDZ Opet prvi izbor birača, Restart Koalicija druga – predsjedniku Milanoviću pada popularnost

Do otvaranja birališta ostalo je 10 dana

Do otvaranja birališta ostalo je 10 dana.

Dnevnik Nove TV donosi posljednje redovito istraživanje Crobarometar koji odražava raspoloženje birača prema ponuđenim listama. Važno je napomenuti kako je istraživanje provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica.

HDZ je prvi izbor birača s trenutačnom potporom od 26,7 posto. Odmah iza njih je RESTART koalicija s 24,6 posto potpore. Domovinski pokret dobiva 11,1 posto potpore, a MOST prelazi izborni prag i trenutačno može računati na 6,8 posto potpore birača.

Tko se bori za ulazak u Hrvatski sabor

Koalicija MOŽEMO, koja okuplja ljevicu, ima 4,5 posto potpore birača, druga pak koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imaju 4,1 posto, a udruženi Živi zid I Ivan Pernar su na 3,3 posto.

Crobarometar u završnici izbora 2020. - 19
Crobarometar u završnici izbora 2020. – 9 Foto: DNEVNIK.hr

Zanimljivo, kada se gleda po regijama, MOŽEMO je iznimno jak u Zagrebu, ima 13,6 posto. Koalicija Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus također su na 7 posto u Zagrebu i na kraju oko izbornog praga u Istri i Primorju pleše koalicija Živog zida i Ivana Pernara.

Ostale stranke su ispod 1 posto, tako primjerice Reformisti Radimira Čačića imaju 0,7 posto, HNS ima 0,6 posto, a Bandićeva stranka 0,5 posto. Neodlučnih je 12,5 posto.

Predsjednik gubi popularnost

Predsjednik za svoj rad dobiva sve manju potporu i trenutačno svaki drugi ispitanik negativnim ocjenjuje njegov rad, a samo njih 39 posto odobrava njegov rad.

Crobarometar u završnici izbora 2020. - 19
Crobarometar u završnici izbora 2020. – 4 Foto: DNEVNIK.hr

Popularnost gube svi političari

Predsjednik je u slobodnom padu i o njemu pozitivan stav ima 45 posto ispitanika, a negativan njih 47 posto. Andrej Plenković u završnicu kampanje ulazi s potporom od 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a negativan ima njih 48 posto.

Pada i Miroslav Škoro, trenutačno može računati s 39 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 52 posto misli negativno.

Božo Petrov može računati na 37 posto građana koji o njemu misle pozitivno, a njih 49 posto misli negativno.

Davor Bernardić također ne može računati na većinsku potporu, o njemu pozitivan dojam ima 26 posto građana, a njih 59 posto negativan dojam.

I na kraju o Milanu Bandiću pozitivan dojam ima 20 posto građana, a njih 73 posto ima negativan dojam.

Crobarometar u završnici izbora 2020. - 19
Crobarometar u završnici izbora 2020. – 15 Foto: DNEVNIK.hr

Vlada gubi potporu, a zemlja uranja u pesimizam

Vlada odavno ne računa na većinsku potporu. Trenutačno 59 posto građana ne odobrava rad Vlade, a njih 32 posto odobrava.

Isto je i sa smjerom Hrvatske jer 70 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a samo njih 21 posto su optimisti.

Što su problemi građana

Nezaposlenost je na prvom mjestu, to je prvi i najveći problem za 25 posto građana. Gospodarstvena i ekonomska situacija za 19 posto građana je najveći problem. Kriminal i korupcija za 16 posto građana je veliki problem.Životni standard i niske plaće problemom smatra 7 posto građana, a njih 5 posto smatra koronu najvećim problemom.

Cijeli članak na Dnevnik.hr

Tags

Povezani Članci

Close