InfoIzdvojenoPolitika

CRODEMOSKOP Plenković najpopularniji političar, HDZ zaustavio pad, SDP nastavio rast

RTL je u suradnji s Promocijom plus objavio rezultate istraživanja o popularnosti političara i političkih stranaka za mjesec kolovoz

SDP nastavlja rasti, HDZ zaustavio pad, piše Rtl.hr.

SDP nastavlja rasti, ali nakon rekonstrukcije Vlade raste i – HDZ.

Da se sada održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo najviše birača, 26,4 posto, postotni poen više nego u srpnju (25,5 posto), čime je zaustavljen šestomjesečni negativni rend vladajuće stranke.

SDP četvrti mjesec zaredom nastavlja rasti. Sada su na 22,6 posto (prema 21,5 posto u srpnju). Podsjetnik da je HDZ u siječnju imao 13 postotnih poena prednosti u odnosu na SDP, a sada se, vidimo, ta razlika znatno smanjila.

Treći izbor ostaje Nezavisna lista Mislava Kolakušića, ali sve je dalje od potpore vodećih stranaka – tu listu bira 5,6 posto ispitanika (prema 7,2 posto u srpnju). Gotovo 2 postotna poena manje nego prošli mjesec. Nakon fijaska na Europskim izborima MOST je ostao na srpanjskoj razini, pleše oko praga s potporom od 4,7 posto.

Stranka Ivana Pernara i Živi zid izjednačeni

Slijede Neovisni za Hrvatsku, stranka koja se zbog svađe čelnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića raskolila. Izgubili su postotni poen i bira ih 3,4 posto ispitanika (prema 4,3 posto u srpnju). Jednaku potporu ima HSS, bilježe neznatan rast u odnosu na srpanj (3,3 posto u srpnju). A nakon raskola i u Živom zidu novonastala stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara uživa potporu od 2,5 posto. Baš jednako kao i Živi zid (4,3 posto u srpnju) koji ponovno pada i bilježi najveći pad u ovom istraživanju. Puhali su za vratom SDP-u za drugo mjesto, a sada su na pola puta do praga.

Opširnije na Rtl.hr

Tags

Povezani Članci

Close