InfoIzdvojenoOstalo

DAN NEOVISNOSTI U Ivancu prigodno obilježen polaganjem bijelih ruža na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

U ime organizatora, grada Ivanca, nazočne je pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić

Ivanec – Obitelji poginulih hrvatskih branitelja, potom hrvatski branitelji-predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, delegacije grada Ivanca, Policijske postaje Ivanec, članovi ivanečkog gradskog vijeća, županijski vijećnici i drugi, polaganjem bijelih ruža na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u centru Ivanca obilježili su Dan neovisnosti.

U ime organizatora, grada Ivanca, nazočne je nakon odavanja počasti stradalima u Domovinskim ratu pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić, svima uputio čestitku povodom Dana neovisnosti, te se u prigodnom govoru, uz ostalo, prisjetio okolnosti u kojima je nastajala hrvatska samostalnost.

Dan neovisnosti je blagdan u Republici Hrvatskoja, obilježava se u spomen na 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Ovaj blagdan obilježava se u Hrvatskoj od 2001. godine.

Tags

Povezani Članci

Close