InfoIzdvojenoZanimljivosti

DAN PLANETA ZEMLJE U Hrvatskoj se obilježava pod sloganom „Zaštitimo naše vrste“

U Hrvatskoj se 22. travnja, Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine

Dan planeta Zemlje se obilježava diljem svijeta 22. travnja s ciljem uključivanja stanovništva u proces usmjeren prema zaštiti prirodnih resursa našeg planeta.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje.

Sam naziv Earth day prvi puta je upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 21. ožujka 1969., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje

Obilježavanje Dana planeta Zemlje seže u 1970. godinu kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem Sjedinjenih Američkih Država održani “nacionalni skupovi za okoliš” na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. 

Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. godine.

Tada je u manifestacijama diljem svijeta sudjelovalo više od 200 milijuna što je 1992. godine potaknulo održavanje Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru.

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman resornog ministarstva i udruga za zaštitu okoliša i prirode.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine, uz značajan angažman resornog ministarstva i udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje odvija pod sloganom „Zaštitimo naše vrste“ i usmjeren je na podizanje svijesti o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa.

Republika Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Do danas je zabilježeno oko 40 000 divljih vrsta, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi do 100 000 vrsta.

Gotovo 2,7 % svih zabilježenih vrsta su endemi, a posebno su brojni endemi slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralješnjaka.

Zbog ljudskog djelovanjem te prekomjernog korištenja prirodnih resursa mnoge su vrste i njihova staništa ugrožene.

Stoga Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provodi brojne aktivnosti i mjera zaštite prirode te u tom smislu kontinuirano surađuje s resorima čija je djelatnost usko vezana uz prirodne resurse (npr. poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, lovstvo, vodno gospodarstvo, turizam).

Konkretno, Ministarstvo trenutno provodi niz važnih aktivnosti usmjerenih na očuvanje vrsta i njihovih staništa u okviru nekoliko projekata sufinanciranih EU sredstvima, ukupne vrijednosti preko 53 milijuna eura.

Između ostaloga, navedenim sredstvima sufinanciraju se projekti koji potiču znanja o divljim vrstama (razvoj sustava praćenja stanja očuvanosti te kartiranje staništa), projekti planiranja upravljanja strogo zaštićenim vrstama i područjima ekološke mreže, projekti smanjivanja prijetnje od invazivnih stranih vrsta kao jednoj od najvećih prijetnji bioraznolikosti te projekti jačanja sustava skrbi o ozlijeđenim strogo zaštićenim životinjama.

Izniman napor ulaže se u provedbu mehanizama ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, kao jednog od najznačajnijih alata za očuvanje ekološke mreže, a koji se provodi od 2007. godine te praćenju i sprečavanju ilegalne trgovine zaštićenim vrstama, kao i drugim ilegalnim radnjama nad divljim vrstama.

Više o Danu planeta Zemlje i njegovom obilježavanju ove godine možete saznati na mrežnoj stranici https://www.earthday.org.

Tags

Povezani Članci

Close