InfoIzdvojenoNašim krajem

DJEČJI TJEDAN Prvi puta i u Lepoglavi: Od posjeta Muzeju čipke, preko Parlaonice i debata o pravu djece do humanitarke i konstruktivne rasprave s gradonačelnikom

Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci.

Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama, a u Gradu Lepoglava ove godine organiziran je prvi puta.

Inače, uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Ovogodišnji  je Dječji tjedan obilježilo niz aktivnosti u vrtićima i školama na području Grada Lepoglave, a početak je bio u Dječjem vrtiću u Lepoglavi i Dječjem vrtiću „Runolist“ Žarovnica.

Mališani Dječjeg vrtića „Lepoglava“ razgledali su Muzej čipke, dok su se u Dječjem vrtiću „Runolist“ održavale igre za djecu (zagorska alka, rodeo, potraga za izgubljenom škrinjom, radionica uz Dane kruha).

U Dječjem vrtiću u Lepoglavi nastavljene su aktivnosti posjetom Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca, te igrama u parku na svježem zraku.

Što žele svom gradu? – poruke gradu pisali su učenici Osnovne škole u Lepoglavi koji su na dječjem igralištu oslikali Školu u bajci.

Dječji tjedan oslikavanjem pločnika obilježila su djeca iz osnovne škole Izidora Poljaka iz Višnjice. Kazališna družina Šareni svijet posjetila je vrtić u Žarovnici, dok je Grad Lepoglava počastio svu djecu grada predstavom Joze Boze, mađioničara za djecu.

Dok su se u vrtićima nastavljale aktivnosti stvaralačkog i sportskog sadržaja, u Osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici učenici su u parlaonici razgovarali o položaju žena / djevojčica u suvremenom društvu.

Učenici Područne škole u Žarovnici raspravljali su o dječjim pravima.

Dječja prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje u životu svoje zajednice. Ona se odnose na svako dijete, bez iznimke. Učenici su se osvrnuli na važnost dječjih prava te uredili izložbeno/oglasni prostor  u Domu kulture.
Djeca su posjetila gradonačelnika Lepoglava Marijana Škvarića, koji ih je upoznao sa svojim poslom, a djeca su imala prigode postavljati  pitanja, ali su i predložila neka rješenja/ ideje za poboljšanje uvjeta za djecu na području grada.

Zanimljivo je to što djecu imajmu interes poput pravih malih gradskih vijećnika, od infrastrukturnih problematika, pa sve do kulturnih događaja i sadržaja namijenjenih djeci. Jedno od zanimljivih pitanja  bilo je  pitanje Helene iz Kamenice o mogućnosti organizacije glumačke akademije za djecu u gradu tijekom ljetnih praznika,

Učenicu iz Višnjice zanimalo je mogućnost boljih uvjeta za izvođenje nastave glazbene škole i sportskih sadržaja na Višnjici, dok je Doru iz Kamenice zanimalo što gradonačelnik doživljava najljepšim u svom poslu. Gradonačelnik je odgovorio na sva pitanja djece te im je zahvalio na sudjelovanju, pozvao ih da se aktivno uključe u događaje u gradu te da svojim prijedlozima doprinesu njihovom obogaćivanju svih sadržaja.

Dječji vrtić Runolist organizirao je svačanost povodom Dana kruha koju su aktivno cijeli tjedan pripremali polaznici vrtića sa svojim tetama, dok se navečer u prostorijama Tawana organizirala glazbeno – interaktivna radionica polaznika Glazbene škole iz Varaždina.

Djeci su u radionici Pogodi tko sam? predstavljeni puhači instrumenti. Polaznici su odsvirali nekoliko skladbi iz kolaža filmske glazbe, a najviše je zanimanja pobudila interakcija djece s glazbenicima i mogućnost da se sami okušaju u sviranju instrumenata. Kroz program su ih vodili Leona i Nikola iz OŠ Kamenica.

O opasnoj gospodični Kefici, karijesu i zubima dramsko – scensku igru Šubi, dubi, dubi izveli su učenici 3.c razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca koju su poklonili djeci Lepoglave. Sve je završilo veselom zajedničkom izvedbom skladbe Kad si sretan – sva djeca, roditelji i učenici puhačkih instrumenata  završili su dječju večer.

Dječji tjedan završio je humanitarnom akcijom Dječjeg vrtića „Lepoglava“-Igračka za mog prijatelja.

Tags

Povezani Članci

Close