InfoNašim krajemUdruge

DO STABILIZACIJE TRENUTNE SITUACIJE Dobrovoljno vatrogasno društvo Maruševec apelira na sumještane da odgode spaljivanja većih površina kod obavljanja poljoprivrednih radova

Vatrogasci su angažirani na ophodnjama po naputku Stožera Civilne zaštite, a uskoro će biti uključeni i u podjelu paketa Crvenog križa, te bi ih bilo kakve nenadane okolnosti dodatno opteretile.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Maruševec apelira na mještane Općine da u slučaju nastavka poljoprivrednih radova odgode sva spaljivanja livada, zemljišta i sličnih većih površina do stabilizacije cijele ove situacije.

Vatrogasci su angažirani na ophodnjama po naputku Stožera Civilne zaštite, a uskoro će biti uključeni i u podjelu paketa Crvenog križa, te bi ih bilo kakve nenadane okolnosti dodatno opteretile.

Također, podsjećaju kako su slučaju izazivanja požara tijekom ove zdrastvene krize kazne počinitelje su ogromne.

Važno je znati:

• vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve
• biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
• prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
• pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
• ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
• osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
• apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 kn do 15.000 kn.

Tags

Povezani Članci

Close