IzdvojenoUdrugeVijesti

Dokumentarni film „Ovčara neispričana priča“ uskoro u Ivancu

Ivanec – Središnji odbor Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Ivanec održao je 8. sjednicu aktualnog saziva, na kojoj su se razmatrale brojne teme, te donijelo nekoliko odluka.

U uvodnom je dijelu izraženo zadovoljstvo pokretanjem braniteljske emisije „Novi dan“ na ivanečkom, Radiju Sjeverni FM, u kojoj će, uz informacije o aktivnostima udruga, hrvatski branitelji moći dobiti i one vezane uz ostvarivanja zakonskih prava, poput zapošljavanja, doškolovanja, zatim prava na pomoć, stipendije za djecu i studente i drugo.

Središnjem odboru su prenešeni glavni zaključci sa sastanka kojeg je uže vodstvo održalo s gradonačelnikom Ivanca i njegovim suradnicima, s naglaskom na brojne programe koje provodi Ogranak i rješavanje prostora u prizemlju tzv. ‘braniteljske zgrade’ u Ivancu.

Tako je Središnji odbor prihvatio usaglašeni prijedlog sa sastanka da će se počast poginulim hrvatskim braniteljima na njihovim posljednjim počivalištima odavati sukladno gradskom protokolu, odnosno na dane pogibije, a neovisno o datumu održavanja manifestacija njima u čast.

A vezano na prostor, koji je u planu da se uredi za Memorijalni centar, informacija iz grada Ivanca je da se skoro očekuju povratni dokumenti na ranije upućene zahtjeve, nakon čega bi se prišlo izradi troškovnika kako bi se znala stvarna cijena koštanja, kao glavnom preduvjetu da se krene u realizaciju njegova uređenja.

Nadalje, donešena je odluka da će se prijenosno računalo u sklopu projekta „„Pomozimo studentima – djeci hrvatskih branitelja kupnjom prijenosnih računala – od Dubrovnika do Iloka“, koju provodi središnjica udruge, ove godine dodijeliti djetetu hrvatskog branitelja s područja Općine Donja Voća.

Isto tako, utvrđeni su prijedlozi s imenima hrvatskih branitelja koji će biti upućeni Gradu Ivancu, Općini Donja Voća, te UDVDR Podružnice Varaždinske županije za dodjele godišnjih nagrada, dok će za Općine Bednja i Klenovnik odluka biti donesena nakon dodatnih konzultacija s tamošnjim članovima udruge.

Potvrđene su i neke od nadolazećih aktivnosti, među kojima je prva odavanje počasti preminulom tajniku Ogranka Davoru Bregoviću, kojeg će se 22. veljače, zajedno s njegovom obitelji i članovima DVD – a Ivanec, kratkim komemorativnim skupom prisjetiti na njegovom posljednjem počivalištu na ivanečkom groblju.

Ogranak će, u suradnji sa HVIDRA – om Ivanec i gradom Ivancem, sredinom ožujka u ivanečkom kinu organizirati prikazivanje potresnog dokumentarnog filma „Ovčara – Neispričana priča“, a točan datum bit će poznat kroz nekoliko dana.

Pri kraju sastanka donesena je odluka o slanju zahtjeva Povjerenstvu za imenovanje ulica Grada Ivanca za imenovanjem ulica po poginulim hrvatskim braniteljima, a koje neće utjecati na troškove građana u smislu da bi zbog toga trebali mijenjati osobne dokumente. Odnosno, prijedlog je da se po poginulim ivanečkim braniteljima nazovu ulice u budućim stambenim blokovima.

Također, najavljen je nastavak aktivnosti na informiranju branitelja o korištenju usluga Veteranske bolnice Zabok, s kojom je UDVDR Ogranak Ivanec pokrenuo suradnju prije godinu dana i u tom je periodu njezine usluge koristio određeni broj hrvatskih branitelja s područja bivše Općine Ivanec, pa i šire.

Raspravom o odnosu prema braniteljima u društvu, u kojoj je istaknuto nezadovoljstvo što se, uz ostalo, usprkos brojnim dokazima ne poduzimaju adekvatne radnje u sankcioniranju ratnih zločina nad civilima i braniteljima od strane srpskih agresora, dok hrvatski branitelji moraju strahovati od mogućih optužnica iz susjednih država, okončano je 8. zasjedanje Središnjeg odbora.

Povezani Članci

Close