InfoIzdvojenoUdruge

Domovinski rat: Hrvatski branitelji i njihove obitelji u posjetu Lipiku i Pakracu

Lipik / Pakrac –  Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava organizirala je posjet Pakracu i Lipiku, mjestima u kojima je u Domovinskom ratu, na Pakračko-lipičkoj bojišnici, veliki dio članova Udruge, tada u sastavu 104. brigade ZNG Hrvatske vojske sudjelovao u obrani Hrvatske.

U Lipiku su, kod spomen obilježja poginulim braniteljima, pripadnicima 104. brigade Hrvatske vojske i dragovoljaca iz Kneginca te centralnog spomen obilježja braniteljima poginulima u oslobađanju i obrani Lipika, odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Za boravka u Lipiku, u pratnji svojih domaćina, tamošnjih gradskih vijećnika Bore Tutića i Vlade Stakora, posjetili su Lipičku ergelu te Dom hrvatskih veterana gdje su ih domaćini Branimir Ljevaković, predsjednik HVIDR-e Lipik, general u miru Miroslav Vacek, član Upravnog vijeća Doma te djelatnici Doma upoznali s načinom njegova rada i funkcioniranjem, što je članovima Udruge bilo posebno zanimljivo i važno s obzirom na planirano otvaranje veteranskog centra u Lepoglavi.

Nakon Lipika članovi Udruge posjetili su i Pakrac, a najprije su se zaustavili kod Vladikinih dvora, na mjestu pogibije Josipa Štefanca iz Lepoglave te su, uz molitvu, upalili svijeće. Produžili su do mjesta pogibije pomočnika zapovjednika 104. brigade ZNG za logistiku Ivana Sokača,  koji je u trenutku stradavanja zapovjedao brigadom i dvojice izvidnika iz Ivanečke bojne – Slavka Smiljana i Juraja Brlenića te i na tom mjestu zapalili svijeće, a neposredni svjedoci događanja su ukratko rekli kako je točno bilo.

Počast su poginulim hrvatskim braniteljima odali i kod spomen obilježja na pakračkom groblju te kod šume Zukva.

Za boravka u Pakracu domaćin članovima Udruge bio je pukovnik Božidar Lujanac, sudionik Domovinskog rata od 1990. na raznim zapovjednim i težišno na obavještajnim i vrlo odgovornim ratnim dužnostima i zadaćama, a sada, uz ostalo i predsjednik županijske udruge HČZ (Hrvatskog časničkog zbora), koji je s članovima Udruge podijelio brojne informacije iz vremena oslobađanja i obrane šireg područja Pakraca i Lipika.

Za boravka na pakračkom području posjetili su planinarki dom Omanovac u kojem je u vrijeme rata bilo zapovjedništvo neprijateljskih snaga za taj dio ratišta, a s kojeg su neprijatelji pakračko područje imali “kao na dlanu”.

Na kraju obilaska nekadašnjeg Pakračko-lipičkog bojišta članovi Udruge ostatak su dana proveli u Daruvaru i tamošnjim toplicama.

Navedeni izlet bio je još jedna u nizu aktivnosti udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava kojima se čuva spomen na Domovinski rat i na poginule branitelje, ali i vodi briga o preživjelim braniteljima i njihovim obiteljima.

Naime, na izletu su uz članove Udruge boravili i članovi njihovih obitelji.

Povezani Članci

Close