InfoIzdvojenoPovijest

DOMOVINSKI RAT Komemoracija za poginule u akciji Derale kod Bosanskog Grahova u kojoj su 14. kolovoza 1995. poginuli Romano Ribić iz Ivanca i Stjepan Križanec iz Višnjice

Dok se u Hrvatskoj slavila veličanstvena pobjeda u Oluji kod Bosanskog Grahova događala se drama - u jednoj od najtežih bitaka završnice Domovinskog rata o kojoj se malo zna, srpske snage prijetile su zauzimanjem tog grada i strateški važne komunukacije 'kninska' vrata. U teškim borbama agresorske su postrojbe odbačene do Drvara. Na žalost, uz velike žrtve s hrvatske strane, među njima i Romano Ribić iz Ivanca i Stjepan Križanec iz Višnjice, pripadnici 7. GBR Puma

Bosansko Grahovo – U spomen na događaje 13. i 14. kolovoza 1995., odnosno na akciju Derale, izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“ nazočilo je misnom slavlju i komemoraciji u Bosanskom Grahovu za poginule pripadnike 141. brigade HV, 6. domobranske pukovnije, te 7. gardijske brigade „Puma“, Romana Ribića i Stjepana Križanca.

Komemoracija u Bosanskom Grahovu 2018.

U župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju služena je Sveta misa zadušnica koju je predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica uz asistenciju vlč. Davora Klečine.

Po završetku Svete mise delegacije obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga, dužnosnici Splitsko-daplamtinske županije i Grada Splita te mnogi drugi, kod središnjeg spomen-križa u središtu Bosanskog Grahova položili su vijence i zapalili svijeće.

Foto: Veterani 7. GBR Puma / Arhiva

————————————————————————————————————–

Iako široj javnosti nepoznato, nakon akcije “Oluja”, od 12. do 15. kolovoza 1995. godine na širem području Bosanskoga Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.

Protuudar srpskih snaga – cilj Bosansko Grahovo i stvaranje uvjete za napredovanje prema Kninu, Glamoču i Livnu

Naime, u noći između 12. i 13. kolovoza 1995. jedinice srpske vojske izvele su jedini pravi protuudar nakon Oluje, na položaje koje su držali pripadnici 141. brigade.

Neprijatelj je, ne mireći se s gubitkom Knina i ostalog teritorija, najprije topništvom, a zatim i pješaštvom, pokušao vratiti izgubljene položaje pritom koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe kojima je osobno zapovijedao general Ratko Mladić u Operaciji Vaganj 95 kojoj je bio cilj vratiti izgubljene položaje u BiH i Hrvatskoj.

U sklopu operacije Vaganj-95, koja je trebala donijeti preokret u ratu, na područje Drvara stižu elitna Druga drinska laka pješačka brigada, 65. zaštitni puk, 10. diverzantski odred te dobivaju zadatak da zauzmu Bosansko Grahovo i stvore uvjete za napredovanje prema Kninu, Glamoču, Livnu.

Siloviti napad srpskih snaga na tzv. kninska vrata, kako bi ‘presjekli’ komunikaciju Knin – Bosansko Grahovo

U napad kreću noću 12. na 13. kolovoza i silovito udaraju na strateški važan prijevoj Derale između Strmice i Grahova, tzv. kninska vrata, kojom bi ‘presjekli’ komunikaciju Knin – Bosansko Grahovo.

Najžešći napad Srbi su izveli na položaje Biljeg, Cigelj, Vidovića glava i Begovac na cesti Drvar – Bosansko Grahovo, koje su branili pripadnici 141. brigade.

Nakon neravnopravne borbe, snage 141. brigade s više ranjenika izvlače se prema Bosanskom Grahovu, manji broj vojnika u pričuvi napušta teren, dok ostatak brigade zauzima pričuvne položaje braneći cestu Bosansko Grahovo – Knin.

Na početku neprijateljskog napada jedna interventna skupina 1. bojne odlazi u pomoć napadnutim položajima Cigelj i Biljeg, gdje nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu te u izravnom okršaju pogiba još nekoliko pripadnika brigade, dok ih je više ranjeno.

Nakon podneva 13. kolovoza 1995. ojačana skupina pripadnika 2. bojne 141. brigade uz potporu POTRD-a ZP Split kreće u protunapad na Vidovića glavu koju je zaposjeo neprijatelj nakon povlačenja hrvatskih snaga, no neprijatelj u žestokom okršaju uspijeva odbiti napad i tom prilikom pogiba i biva ranjeno još nekoliko pripadniak brigade.

Istovremeno u okršaju s neprijateljem kod položaja Cigelj pogibaju i pripadnici 6. domobranske pukovnije.

U bitku se uključuje 7. GBR Puma, vraća izgubljene položaje – pogibaju Romano i Stjepan

13. kolovoza u poslijepodnevnim satima iz Knina stiže interventna postrojba, 3. Bojna 7. Gardijske brigade Puma, koja nakon teških borbi, od jutra pa do kasnoposlijepodne 14. kolovoza, zajedno s borbenom skupinom 6. domobranske pukovnije, tenkovskim vodom 113. brigade, protjeruje neprijateljske snage i vraća položaje izgubljene dva dana ranije.

U toj akciji pogibaju pripadnici 7. gardijske brigade Romano Ribić i Stjepan Križanec.

15. kolovoza sve postrojbe zajedno, s 126. domobranskom pukovnijom i 4. gardijskom brigadom, koja nastupa iz smjera Srba, nastavljaju s napadnim djelovanjima i odbacuju neprijatelja do pred Drvar.

Postrojbe srpske vojske protjerane – uništen srpski san o povratku u Knin

Pobjeda Hrvatske vojske u ovoj bitci otvorila je vrata prema Drvaru i ostalim uporištima srpske vojske u zapadnoj Bosni, a definitivno uništila srpske snove o povratku Knina i SAO Krajine.

Na žalost, ta je pobjeda skupo ‘plaćena’ s preko 30 poginulih i više od 50 ranjenih hrvatskih branitelja.

Najviše stradalih imala je 141. Brigada HV iz SPlita, 20 mrtvih i jedan nestali.

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close