InfoIzdvojenoKultura

Domovinski rat: „Ratni fotozapisi Mladena Genca“ narednih mjesec dana dostupni u Dvoru Trakošćan – do 12. studenog

Trakošćan – U Dvoru Trakošćan je u nazočnosti 40-ak predstavnika domaćina, organizatora, čelnika Općine Bednja, potom braniteljskih udruga Ivanca i Bednje, gostiju, uzvanika i drugih zainteresiranih, otvorena izložba „Ratni fotozapisi Mladena Genca“, poznatog novinara, putopisca i dragovoljca Domovinskog rata.

Ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, u svom je govoru, uz ostalo, rekao da vjeruje kako je izložba u Trakošćanu posebno emotivna za Genca, s obzirom da se održava u njegovom rodnom kraju.

Kratkim pozdravnim govorom obratio se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, potom i sam autor, Mladen Genc, kroz tematske cjeline izložbe nazočne je ‘proveo’ Ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu, Damir Hrelja, a o autoru, izložbi i ulozi hrvatskih branitelja s područja Sjeverozapadne Hrvatske, biranim su riječima govorili i general Josip Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane RH te saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je izložbu i proglasio otvorenom.

Po završetku svečanosti otvaranja, nazočni su više od 100 fotografija razgledavali s velikim zanimanjem, te druženje nastavili u neformalnom tonu.

Izložba u Trakošćanu moći će se pogledati sve do 12. studenog, nakon čega će, kako ekskluzivno doznajemo, biti preseljena u Ivanec.

Naime, 17. studenog će u holu Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec biti upriličeno svečano otvorenje izložbe, tijekom kojeg će u organizaciji učitelja i učenika ivanečke Osnovne škole te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, održati i prigodni program.

Izložba je tzv. “putujuća” i ovoga je ljeta, prije Trakošćana, bila postavljena u varaždinskoj Palači Herzer, potom u Dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, pa u Kninu, u Galeriji “Oluja 95”, koja se nalazi na povijesnoj Kninskoj tvrđavi, te u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Maforu.

Glavna odlika ove izložbe jest uspješan spoj dokumentarne fotografije i njihov kvalitetni opis, čime se i nakon više od dva desetljeća od tih događaja, u ratnim zapisima Mladena Genca čuvaju živa sjećanja iz Domovinskoga rata s prvih linija bojišnice od Zapadne i Istočne Slavonije, preko Like, pa sve do juga Hrvatske.

Foto: Dražen Geček

Povezani Članci

Close