InfoUdruge

Domovinski rat: U Hrvatskom saboru predstavljena poštanska marka „Hrvatski Domovinski rat 7. gardijska brigada Puma”

Zagreb – U dvorani Josipa Šokčevića u Hrvatskom saboru održano je svečano predstavljanje prigodne poštanske marke Hrvatski Domovinski rat 7. gardijske brigade “Puma”.

U ispunjenoj dvorani, svečanosti su uz 70-ak ratnih prpadnika varaždinske brigade nazočili i predstavnici društveno-političkog i crkvenog života, uz glazbenu kulisu zbora HRT.

Okupljenima se u uvodnom dijelu obratio predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade, Robert Puja, koji je iznio aktivnosti koje udruga provodi u očuvanju sjećanja na Domovinski rat i njezine pripadnike.

Isto tako, Puja je rekao da je ponosan što je poštanska marka 7. GBR Puma prva u ediciji ‘Hrvatski Domovinski rat’, koju će Hrvatska pošta ubuduće nadograđivati markama postrojbama iz Domovinskog rata.

Jedan od zapovjednika 7. gardijske brigade, stožerni brigadir Željko Dvekar, upoznao je nazočne s ratnim putem Puma, napomenuviš kako je kroz postrojbu prošlo oko 4550 gardista, među kojima ih je 90 poginulo, jedan se još uvijek vodi kao nestali, a preko 500 ih je bilo ranjeno u Domovinskom ratu.

Također, Dvekar se prisjetio posljednje godine ratnih djelovanja brigade, istaknuvši, uz ostalo, svojevrstan rivalitet s bratskom 4. Gardijskom brigadom, s kojom su se Pume izmjenjivale na bojišnici.

„Nikada se nije dogodilo da se preuzimanje položaja dogodilo na istom mjestu kao kod ranije smjene postrojbi naših brigada… Kruna ratnih djelovanja 7. Gardijske brigade Puma bio je oslobađanje Knina. Pume su prve ušle u Knin i prve izvjesile hrvatsku zastavu na kninskoj tvrđavi’, s ponosom je istaknuo Dvekar.

Član Uprave Hrvatske pošte, Hrvoje Parlov, predstavio je jubilarnu poštansku marku, te prvi primjerak uručio Robertu Puji.

Parlov je rekao kako je iznimno zadovoljstvo što je Hrvatska pošta objavljivanjem prigodne poštanske marke dala svoj doprinos u obilježavanju ove važne obljetnice gardijske brigade.

Ministar Medved zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu te, uz ostalo, rekao:

“Vaša odanost Domovini, Vaših 90 poginulih i 1 nestali pripadnik, te više od 500 ranjenih, svjedoče o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i svome narodu“.

Zdravko Jakop, izaslanik predsjednika Vlade RH, svojim je suborcima poručio da mogu biti ponosni na ulogu u Domovinskom ratu, te najavio povratak oklopne bojne Puma.

„Pume se vraćaju kući, u Varaždin“, istaknuo je Jakop.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, Anđelko Stričak, podsjetio je na veliki doprinos sjevera Hrvatske u obrani Domovine od agresora, te potvrdio ono što je prije njega rekao Jakop: „Pume se vraćaju kući, u Varaždin, i to će se možda dogoditi i prije nego smo predviđali.“

Izaslanik predsjednice RH, Ante Deur, rekao da je današnji dan veličanstven za svakog hrvatskog vojnika, gardistu, ratnog zapovjednika.

Motiv ove marke je amblem ‘Puma’, nominalne vrijednosti 7,69 kn, namijenjena je za korištenje u domaćem i međunarodnom poštanskom prometu, u opticaju je od 18. listopada 2017. godine i može se kupiti u svim poštanskim uredima diljem Hrvatske.

Autor marke je dizajner Dean Roksandić, autor amblema Živko Skuhala, objavljena je u arčiću od 6 maraka i sa jednim privjeskom, a izdanje je realizirano je u suradnji s MORH-om i Gradom Varaždinom.

Svečanost u Hrvatskom saboru je organizirala Udruga veterana 7. gardijske brigade “Puma“, u suorganizaciji s Hrvatskom poštom, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i jedna od od manifestacija kojom se obilježavanja 25. obljetnice osnutka te proslavljene brigade Hrvatske vojske.

Foto: Hrvatska pošta / Udruga veterana 7. GBR Puma

Povezani Članci

Close