Gradovi i OpćineIzdvojenoVijesti

DONJA VOĆA/VINICA Održana uvodna konferencija projekta “Kreativni seniori”

Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine

Varaždin – U Galerijskom centru Varaždin predstavljene su aktivnosti projekta ”Kreativni seniori” kojeg kroz program „Umjetnost i kultura 54+“ Europskog socijalnog fonda provode općine Donja Voća i Vinica.

Projekt je ukupno vrijedan 704.829,17 kuna, a cilj je da se osobe starije od 54 godine uključe u dramske, keramičarske, folklorne te radionice crtanja i slikanja kako bi se poboljšale njihove socijalne, kognitivne, emocionalne i kreativne vještine.

Cilj projekta je poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, uspostavom kulturno-kreativnih aktivnosti u ruralnim područjima Varaždinske županije.

U planu uspostava dvaju Otvorenih kreativnih i kulturnih studija

Tijekom provedbe projekta planirana je uspostava dvaju Otvorenih kreativnih i kulturnih studija (prostora za djelovanje) u dvije općine u kojima će se provoditi sljedeće radionice: dramska radionica, radionica keramike, likovna radionica te folklorna radionica.

Projektni programi dostupni su osobama starijima od 54 godine iz naselja i općina Klenovnik, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Cestica, Vidovec, a kulturno-kreativne aktivnosti će se provoditi u općini Vinica i općini Donja Voća.

Društvena uključivost starijih osoba

Kroz projektne aktivnosti nastoji se utjecati na društvenu uključivost starijih osoba, njihovo zdravlje i aktivaciju te prevenciju prerane institucionalizacije.

Samim time projekt pridonosi poboljšanju u kvaliteti života starijih osoba i njihovih obitelji te pridonosi provedbi strategije Europa 2020, Europske platforme za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti (inkluzivan rast), Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u RH te Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020 godine.

Projekt će dugoročno pozitivno djelovati na ciljne skupine: stariji od 54 će biti zdraviji, zadovoljniji, s više samopouzdanja te mogu postati pokretači društvenih promjena. Zdravi i zapošljivi pojedinci prestat će biti financijski i socijalni teret svojim obiteljima, institucionalni teret državi te postati primjer dobre prakse u lokalnoj zajednici.

Projektom se nastoji utjecati i na poboljšanje kvalitete života, odnosno na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti.

Razvijanje karijere

Općina Donja Voća je ujedno i osnivač udruge Mentor koja provodi programe samozapošljavanja, stoga će uključiti polaznike koji imaju interes razvijati karijeru u području kulture i kreativnih industrija.

Radionice će držati umjetnici s mnogo iskustva u području kojim se bave, ali i u edukativnome radu, a aktivnosti će biti usmjerene ne samo na usvajanje novih vještina, razvijanje kreativnosti već će se kroz zajedničko kreativno izražavanje raditi i na samoosnaživanju te međusobnom povezivanju polaznika.

Keramičarsku će radionicu voditi akademska kiparica Vesna Osojnički, likovnu radionicu varaždinski umjetnik Ivan Mesek, dramsku Jan Kerekeš, a folklornu prof. Pjerino Hrvaćanin.

Prijave

Prijave za radionice primat će se na kontakte Općine Donja Voća i Općine Vinica, a planirani početak programa je sredina studenog 2018.

Projektne aktivnosti dostupne su za stotinjak osoba iz naselja Klenovnik, Donja Voća, Maruševec, Vinica, Petrijanec, Sračinec, Cestica i Vidovec.

Projektom je predviđena i nabavka kombi vozila koje će biti dostupno za prijevoz korisnika na radionice i ostale aktivnosti, a opremit će se i dva prostora – otvorena i kreativna studija u kojima će se programi i edukacije održavati.

Više informacija o projektu možete potražiti na internetskoj stranici Korisnika www.voca.hr, putem telefona +385 42 766 711 te na adresi Općina Donja Voća, Donja Voća 26c, 42245 Donja Voća odnosno na email: kreativni_seniori@voca.hr

Za više informacija o mogućnostima EU sufinanciranja posjetite internetsku stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr odnosno https://razvoj.gov.hr.

Foto: Voca.hr

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close