IzdvojenoNašim krajemUdrugeVijesti

DRUŠTVO MASKA Očuvanje tradicijskih običaja: Na obiteljskom gazdinstvu Turčin u Punikvama se ‘trijebila’ koruza – bilo je nostalgično, ali i veselo

U našem je kraju kukuruz oduvijek bio važna namirnica. Životno važna, možemo slobodno reći.

Punikve – Društvo prijatelja narodnih običaja Maska, Ivanec organiziralo je, i na obiteljskom gazdinstvu Stjepana i Danice Turčin, sprovelo tradicionalnu manifestaciju „Trebitva koruze“.

Odazvalo joj se 30-ak članova Društva i drugih zainteresiranih štovatelja starinskih običaja, a veseli berači i beračice u stilu svojih predaka obrali su koruzu, te je potom u pjesmi i šali ‘istrijebili’, a na kraju i pospremili u koružnjak.

Predsjednica  Vlasta Friščić zahvalila se domaćinima na gostoprimstvu, a svim sudionicima na odazivu i trudu na očuvanju tradicije našega kraja.

Po starinskim običajima koruza se najprije brala na njivama, pa se dopremila u obiteljsku gospodarsku zgradu, nakon čega se okupljala rodbina i susjedi na trebitvi (ili trijebljenu koruze), te se na kraju pospremala u ko(u)ružnjak.

Bilo je to iznimno zanimljiv događaj na kojem se okupljalo mnoštvo, uglavnom su susjedi i rođaci pomagali jedni drugima, a ujedno se i slavio se uspješan završetak poljoprivredne godine.

Obično je trebitva okončana druženjem / valjanjem u komušinju, odnosno “jezdenjem”, a nemalo puta bi se okupili i glazbenici.

Kako se, u pravilu, za taj događaj posebno pripremalo, nije izostalo niti dobrog ića i pića, a sve je to skupa garantiralo dobru zabavu uz ples.

Tako je bilo i na ovom uprizorenju starinskih običaja koje godinama njeguje društvo „Maska“.

U našem je kraju kukuruz oduvijek bio važna namirnica. Životno važna, možemo slobodno reći.

Uz prehranu domaćih životinja, stoke i peradi, bila je i važna živežna namirnica za ljude, pa se tako od njega pravilo kukuruzno brašno, žuto ili bijelo, iz kojeg se pekao kruh, kuhali ‘žganci, prežgane juhe, pekle ‘zlijevke’ i razni kolači, te brojne druge delicije umješnih i maštovitih seoskih kuharica.

Također, komušinje se koristilo za punjenje jastuka, kao i za ‘stelju’ u štalama, a stabljike su, uz svoju namjenu  u stočarstvu, u davnim vremenima služile i djeci za igru, s obzirom na to da su se od njih pravila razna improvizirana gudačka glazbala, poput violine, bajza ili gusli, na kojima se potom ‘sviralo’.

Foto: Marijan Friščić

Foto: Marijan Friščić

Tags

Povezani Članci

Close