InfoIzdvojenoNašim krajemPovijestZanimljivosti

DVORAC TRAKOŠĆAN Zbirka oružja broji oko 300 primjeraka oružja te zaštitne opreme ili njihovih dijelova, nastalih u razdoblju od 15. do početka 20. stoljeća

Hladno oružje i zaštitna oprema obuhvaća oko 230 primjeraka, a vatreno oružje oko 70 primjeraka

Trakošćan je od svog nastanka u 13. stoljeću pa sve do polovine 19. stoljeća funkcionirao kao vojna utvrda, piše Facebook profil Dvorac Trakošćan.

Njegovi vlasnici, osobito Draškovići (u njihovu je vlasništvu Trakošćan bio tri i pol stoljeća), brinuli su se o utvrdi i novim zdanjima i, u strahu od Turaka, pojačavali njezinu obranu. Većina vlasnika posvetila se vojnom zvanju i ostvarila je značajnu vojnu karijeru.

Kao vojni zapovjednici, vlasnici su u utvrdi održavali veću ili manju naoružanu vojnu posadu, a neko je vrijeme u Trakošćanu bio smješten i dio banderija Josipa Kazimira Draškovića (1716.-1765.).

Od sredine 19. stoljeća Trakošćan se započinje, u duhu historicizma, obnavljati i pretvarati u dvorac.

Romantičarska oduševljenost poviješću iskazivana je i prikupljanjem starog oružja. K tome, nabavljane su i vrlo umješno napravljene imitacije oružja iz prethodnih razdoblja. Oružjem su ukrašavani prostori i zidovi u dvorcu, tako da se tom dekoracijom istakne vojnička prošlost obitelji Drašković.

Zbirka oružja broji oko 300 primjeraka oružja te zaštitne opreme ili njihovih dijelova, nastalih u razdoblju od 15. do početka 20. stoljeća. Danas teško možemo prosuditi koji primjerci potječu iz vremena kada je Trakošćan bio utvrda, a koji su bili naknadno nabavljeni za dvorsku dekoraciju. Unatoč tome, vrijednost zbirke je neupitna, a po svojoj tipologiji i sadržaju ona prati vojničku prošlost obitelji Drašković.

Dvor Trakošćan

Hladno oružje i zaštitna oprema obuhvaća oko 230 primjeraka, a vatreno oružje oko 70 primjeraka. Među tim primjercima svakako treba istaknuti mačeve dvoručnjake njemačke proizvodnje iz 16. stoljeća te posebnu skupinu od dvadesetak mačeva schiavona, jednu od većih na području Hrvatske.

Puške kukače ili bradatice, te pojedini mužari i raniji topovi mogli bi pripadati izvornom obrambenom sustavu utvrde Trakošćan iz 15. i 16. stoljeća, jednako kao što bi i kacige te dijelovi oklopa mogli biti ostaci izvorne momčadske opreme trakošćanske posade iz 17. stoljeća.

Topove s grbom obitelji Drašković povezujemo sa sudjelovanjem Draškovića u borbama protiv Napoleona pa bi iz toga vremena mogli potjecati, kao ratni plijen, i francuski mačevi paloši. Iznimno je brojna i raznovrsna skupina oružja na motki (63 primjerka) – neki njezini primjerci bili su korišteni kao oružje u ratu, a drugi su pak bili statusna oznaka nositelja.

Jednako tako pretpostavljamo da je skupina lovačkih pušaka mogla biti dio izvornog inventara lovačke opreme obitelji Drašković.

Tags

Povezani Članci

Close