HumanostInfoUdruge

ENTUZIJAZAM Udruga “Kaj sad?” obilježava 10 godina svoga rada

Bolnica u Klenovniku je udruzi potom dala i prostor, i opremu i svu logističku potporu za aktivnosti koje su provođene u proteklih deset godina

S velikim entuzijazmom u Varaždinu je 10. srpnja 2008. godine osnovana Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?”, koja će godišnjicu obilježiti okupljanjem preostalih živućih osnivača.

U radu s pulmološkim bolesnicima kod kojih je potvrđena dijagnoza maligne bolesti, liječnici i medicinsko osoblje tadašnje Specijalne bolnice za plućne bolesti i TBC u Klenovniku, a sada Odjela varaždinske Opće bolnice, u svom se svakodnevnom radu susreću s mnoštvom pitanja bolesnika i njihovih obitelji.

Na ta pitanja često i nisu znali dati zadovoljavajući odgovor, a te 2008. godine iznimka nisu bili ni bolesnik Tomislav Lipljin i njegova supruga Nina.

Nakon Lipljinove smrti u prostorijama kemoterapije rodila se ideja o osnivanju udruge, koja je ime i dobila po posljednjoj predstavi Tomislava Lipljina “Kaj sad?”

Osnovali su je, u prostorima varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike oboljeli od malignih plućnih bolesti, članovi njihovih obitelji i medicinsko osoblje klenovničke bolnice; Nina Lipljin, Verica Kukec, Božena Kapitarić, Stjepan Težak, Milan Trojko, Vladimir Golub, Marijeta Fištrek, Štefanija Pintarić, Vjekoslav Humek, Vilim Kolarić i Gojko Ćordaš koji je imenovan prvim predsjednikom i u čijoj kući je isprva bilo sjedište udruge.

Bolnica u Klenovniku je udruzi potom dala i prostor, i opremu i svu logističku potporu za aktivnosti koje su provođene u proteklih deset godina.

A aktivnosti je bilo izuzetno mnogo, od predavanja, medicinskih akcija “Korak ispred raka pluća” i aktivnosti vezanih uz prestanak pušenja, akcije “Puhanjem do zdravlja” i brojnih drugih.

Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća “Kaj sad?” bavi se provođenjem preventivnih mjera za doprinos smanjenja broja oboljelih.

Kao što su edukacija oboljelih, liječenih i njihovih obitelji, psihološka potpora oboljelima i članovima njihovih obitelji, organiziranjem aktivnosti s ciljem prikupljanja sredstava kroz donacije i humanitarne akcije, pruža prema potrebi, i financijsku potporu za nabavu lijekova i pomagala koje olakšavaju život oboljelima, te posreduje u razmjeni iskustava, surađuje sa sličnim udrugama radi razmjene iskustava, a sve u cilju pružanja pravovremene i kvalitetne informacije korisnicima.

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close