IzdvojenoPolitikaVijesti

EU IZBORI HDZ i SDP osvojili po četiri mandata – na lokalnoj razini u Ivancu pobijedio SDP, u Lepoglavi HDZ

Najveći izborni gubitnik u Varaždinskoj županiji je HNS koji je tek četvrti izbor glasača, a izgubio je i u svojim tradicionalnim 'utvrdama' na području bivše Općine Ivanec - u Ivancu od SDP-a, a u Lepoglavi od HDZ-a

Zagreb – Nakon 100% prebrojenih glasova HDZ je osvojio 22,72 posto, SDP  18,71 posto glasova, Suverenisti s nositeljem Ružom Tomašić 8,52 posto, Lista Mislava Kolakušića 7,89 posto, Živi zid 5,66 posto, a Amsterdamska koalicija 5,19 posto.

Sukladno tome, po 4 mandata u Europskom parlamentu pripadaju HDZ-u i SDP-u, te po jedan Suvereinistima, Listi Mislava Kolakušića, Živom zidu i Amstedrdamskoj koaliciji.

Ostale stranke nisu prošle izborni prag.

Foto: Screen (www.izbori.hr)

I dok će se izbori, kao i svaki puta dosad, tumačiti na različite načine i većina (ili svi) biti zadovoljni rezultatima, evidentno je da su najviše ‘profitirali’ u SDP-u, potom Suverenisti (Hrast – Pokretnza uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP AS, UHD) i Mislav Kolakušić sa svojom listom.

S druge strane, rezultatima ne bi trebali biti zadovoljni, prije svih HDZ, ali i Živi zid i Amsterdamska koalicija, koji su dobili osvjetno manje od predviđanja u gotovo svim predizbornim anketama, ali i manje nego su sami najavljivali.

U Varaždinskoj županiji najviše glasova birača, 19,73 % dobio je SDP, drugi je HDZ sa 19,23, treći Reformisti s 12,89 %, četvrti HNS sa 10,51% …

Najveći izborni gubitnik u Varaždinskoj županiji je HNS koji je tek četvrti izbor glasača, a izgubio je i u svojim tradicionalnim ‘utvrdama’ na području bivše Općine Ivanec – u Ivancu od SDP-a, a u Lepoglavi od HDZ-a.

SDP je osvojio najviše glasova i u Maruševcu, Reformisti u Donjoj Voći, a HDZ u Bednji i Klenovniku.

HDZ je osvojio četiri mandata pa bi u EP trebali ići Karlo ResslerDubravka ŠuicaTomislav Sokol i Željana Zovko.

Podsjetimo, Šuica i Zovko već su provele jedan mandat u Strasbourgu.

SDP je također osvojio četiri mandata pa u EP idu Biljana Borzan i Tonino Picula, novo pojačanje bit će Fred Matić, dok će Romana Jerković predstavljati Hrvatsku nakon što Velika Britanija završi proces izlaska iz EU.

U parlamentu će još jedan mandat odraditi Ruža Tomašić s liste Hrvatskih suverenista, a mandat je osvojio i Mislav Kolakušić,  za Živi Zid mandat je osvojio Ivan Vilibor Sinčić, dok će Amsterdamsku koaliciju predstavljati Valter Flego.

Kompletni rezultati mogu se vidjeti na web stranici:

Tags

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close