IzdvojenoKulturaVijesti

FOTO Ivonjski Fašink 2018

Ivanec – Na tradicionalnom ‘Ivonjskom fašinku’ okupilo se 20-ak udruga iz Ivanca, Lepoglave, Lobora, Gornje i Donje Voće, Petrijanca, Međimurja i susjedne Slovenije.

Preko 400 maškara kretalo se ulicom Eugena Kumičića, dalje Kukuljevićevom, Rajterovom, Frankopanskom i Malezovom, a nakon što se vesela povorka kurenata, coprnic, pčelica, skakavaca, krava, ovaca, orača i drugih maškara prošetala ulicama Ivanca, te Vlasta Friščić preuzela ključeve Grada Ivanca od zamjenice gradonačelnika, Lidije Kozina, maškare su proglasile Fašničku Republiku.

Uslijedio je središnji program, koji je održan na Trgu hrvatskih ivanovaca pod vodstvom ‘meštra ceremonijala’ Marijana Gotala Cicana, tijekom kojega su se sve skupine predstavile brojnoj ivanečkoj publici.

Nastupi svih popraćeni su sa zanimanjem, smijehom i aplauzom, a vrhunac je bila ‘pomirba’ američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, koju je za ovu prigodu uprizorilo Karnevalsko društvo Hopači, Udruge Stara brv iz Gornje Voće.

Program je okončan tradicionalnim spaljivanjem glavnog krivca za sve – Fašnika.

Sudionici fašinka su nakon centralnog dijela programa na ivanečkoj špici, druženje nastavili u u velikoj dvorani KTC-a Ivanec.

‘Ivonjski Fašink’ je organiziralo Društvo prijatelji narodnih običaja Maska, uz pokroviteljstvo i novčanu potporu Grada Ivanca, te supokroviteljstvo Turističke zajednice Grada Ivanca.

Povezani Članci

Close