InfoIzdvojenoNašim krajem

FOTO PRIČA Nove konture ivanečkog gradskog parka- radovi na rekonstrukciji u punom su jeku

Predviđeno i postavljanje moderne urbane opreme (klupe, koševi za smeće) te uređenje novih boravišnih zona za građane

Ivanec – Kako smo već prenijeli, prema najavi iz Grada Ivanca u tijeku je projekt rekonstrukcije parkova i zelenih zona, koji uključuje veliki park, a izradio ga je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog.

Projekt sadržava ocjenu postojeće situacije u parkovima i zelenim zonama s procjenom zdravstvenog stanja svih stabala i grmova te rješenje novog krajobraznog uređenja.

Njime je predviđeno i postavljanje moderne urbane opreme (klupe, koševi za smeće) te uređenje novih boravišnih zona za građane.

U velikom parku bilo je 150 stabala, pretežito starih i reprezentativnih, većina ih je u dobrom zdravstvenom stanju, prvenstveno zato što je rušenje dijela bolesnih stabala izvršeno prethodnih godina, a uklonjen je i dio stabala koja su teško stradala u velikom nevremenu u lipnju 2017. godine.

Zbog bolesti (centralne truleži), nametnika i lomova uklanja se 36 bolesnih i starih stabala, a među njima i drvored divljih kestena u Varaždinskoj ulici, prema Domu zdravlja. Kesteni su bolesni i stari i nema im spasa.

Tako dio parka kojeg smo poznavali iz navedenih razloga nestaje, a njegovo novo ‘ruho’ nedvojbeno će pridionijeti da i u budućnosti ostane jedan od najprepoznatljiivijih dijelova, zaštitnih znakova Ivanca.

I dok očekujemo da se to dogodi, fotografijama našeg suradnika Marijana Friščića, kojemu ej upravo ivanečki park jedna od najdražih motiva, opraštamo se polako od njegovog dosadašnjeg izgleda.

Pogledajmo zajedno dio ugođaja snimljenih vještim Marekovim okom.

Foto: Marijan Friščić

Foto: Marijan Friščić

Tags

Povezani Članci

Close