InfoIzdvojenoUdruge

GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA U Kinu Ivanec u srijedu pogledajte strahote koje su prošli hrvatski branitelji u koncentracijskim logorima u Srbiji

Iz Policijske postaje Ivanec 34 policajca su branili Vukovar, 31 pripadnik Policijske postaje Ivanec je preživio torturu srpskih koncentracijskih logora, među njima petorica čak 269 dana - zapovjednik postrojbe Ivan Piskač, potom Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk

U Kinu Ivanec, u srijedu, 20. veljače, s početkom u 19 sati, bit će održana projekcija dokumentarno-igranog filma “Glavu gore ruke na leđa”.

Film obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, te prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima.

11. rujna 1991. godine, 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućeno je na ispomoć u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kao zamjena dotadašnjoj grupi.

Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik, za petoricom se još traga i vode se nestalima.

Ranjeno je 66 policijskih službenika, 119 policijskih službenika odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

Iz Policijske postaje Ivanec 34 policajca su branili Vukovar, u borbama je poginuo Dragutin Godinić, Tomo Jambor i Josip Kapustić ubijeni su na Ovčari, a poginuli vukovarski branitelj Stjepan Vusić iz Jerovca bio je pripadnik Policijske postaje Varaždin.

31 pripadnik Policijske postaje Ivanec je preživio torturu srpskih koncentracijskih logora, među njima petorica čak 269 dana – zapovjednik postrojbe Ivan Piskač, potom Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk.

Zvonko Držaić (14.81992. – Nemetin)

Uz režisera filma, projekciji u Ivancu će nazočiti hrvatski branitelji, zatočenici srpskih koncentracijskih logora među kojima ih je mnogo iz šireg ivanečkog kraja, a oni će se i predstaviti publici po završetku filma.

Nastupit će i Tamburaški sastav Biseri, sastavljen od hrvatskih branitelja-zatočenika srpskih koncentracijskih logora, koji će na početku izvesti hrvatsku himnu “Lijepa naša”, te na kraju još dvije prigodne kompozicije.

Tamburaški sastav Biseri (Foto: MUP RH)

Režiser fima Stipe Majić i sam je vukovarski branitelj, jeda od heroja Trpinjske ceste.

Foto: Screen (HRT)

Ulaz na projekciju je slobodan.

Projekciju filma organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDR-a Ivanec.

Trailer:

Tags

Povezani Članci

Close