GlazbaIzdvojenoVijesti

GLAZBA Tomica Rukljić i Nikola Zver iz Lepoglave sa Simply Bras Quintet-om nominirani za nagradu Porin

U Zagrebu su objavljene nominacije za jubilarno 25. izdanje Glazbene nagrade Porin.

Među nominiranima, i to u kategoriji “Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe)”, uz albume Male Ljubavi (Susreti)” Matije Dedića i “Strings Only” Bow vs. Plectrum With Strings Of Zagreb Philharmonic Orchestra našao se i album “Brass Symposium” Simply Bras Quintet-a kojeg, uz ostale članove, čine dva akademska glazbenika iz Lepoglave; Tomica Rukljić i Nikola Zver.

Sada predstoji drugi krug glasovanja, a dobitnici u svakoj od 35 kategorija bit će poznati na svečanoj dodjeli nagrada koja će se održati 23. ožujka u splitskoj Spaladium Areni.

Simply Brass Quintet iz Zagreba osnovan je 2006 godine. U tom razdoblju održao je niz zapaženih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu.

S velikim uspjehom nastupili su u ožujku 2009. u KD Vatroslava Lisinskog uz Orkestar Oružanih snaga RH sa skladbom Shadowcatcher za kvintet limenih puhača i veliki puhački orkestar E. Ewazena. Od 2010. godine nanizalo se još mnoštvo koncerata diljem svijeta, po Americi, Kanadi, Kini, Kanarima…

Repertoar ansambla je raznolik; od baroka do klasike i romantizma, crnačkih duhovnih pjesama te jazza i popularnih melodija.
Po preporuci Ministarstva prosvjete Simply Brass promovira limena puhačka glazbala među mladima koncertirajući u školskim i gimnazijskim dvoranama. U 2010. godini kvintet je snimio i objavio svoj prvi album pod nazivom “Camminate” pod etiketom izdavačke kuće Cantus iz Zagreba.

Drugi album pod nazivom Brass Symposium, ujedno nominiran na ovogodišnjem Porinu u kategoriji “Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe)”, izdan je u listopadu 2017. godine pod etiketom izdavačke kuće Aquarius Records iz Zagreba.

Glazbeni producenti na albumu bili su Vinko Šincek, Rudolf Homen, Alan Bošnjak te Igor Geržina. Aktualni postav Simply Brass Quintet-a čine Nikola Zver – horn, Tomica Rukljić – trumpet, Rudolf Homen – trumpet, Alan Bošnjak – trombone i Željko Kertez – tuba, dok je na aktualnom albumu tubu odsvirao legendarni Joe Kaplowitz.

Povezani Članci

Close