Gradovi i OpćineInfoIzdvojeno

GRAD LEPOGLAVA Bespovratnih 248.750 kuna za pripremu muzeološkog koncepcepta i idejnog projekta likovnog postava i opremanja interijera Centra za posjetitelje

Ovim projektom Grad Lepoglava stvara preduvjete i potpornu infrastrukturu za očuvanje, zaštitu i istraživanje nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na baštinu Lepoglave

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je s Ministarstvom kulture ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava temeljem programa investicijskih potpora za 2019., piše Lepoglava.hr.

Po tom će ugovoru Gradu Lepoglavi biti doznačena bespovratna sredstva u iznosu od 248.750 kuna za projekt “Ekomuzej / Centar za posjetitelje – Centar pavlina Lepoglava”.

Centar za posjetitelje je značajan projekt u području kulture i turizma cijele regije, a realizacijom projekta dobivamo jedinstveni sadržaj koji je u skladu sa nacionalnim strategijama razvoja kulture i turizma, te strategijom razvoja Grada Lepoglave. Projektom će se omogućiti očuvanje bogate kulturne i prirodne baštine, ali i stvoriti preduvjeti za razvoj kulturnog turizma na području Lepoglave – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ministarstvo kulture odobrilo nam je zadnju „soft“ fazu projekta Centra za posjetitelje u kojoj ćemo izraditi muzeološku koncepciju i idejni projekt likovnog postava i opremanja interijera te izvedbeni projekta likovnog postava i opremanja interijera te Centra za posjetitelje ‘Centar pavlina’ u Lepoglavi. Do sada je već riješena projektna dokumentacija samog objekta do građevinske dozvole. Ovime će projekt biti spreman za izgradnju i opremanje koja će se financirati iz EU fondova – rekao je Dejan Bjelivuk, voditelj projekta Centra za posjetitelje.

Foto: Grad Lepoglava

Važno je napomenuti da ovim projektom Grad Lepoglava stvara preduvjete i potpornu infrastrukturu za očuvanje, zaštitu i istraživanje nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na baštinu Lepoglave koja je uvrštena na UNESCO-vu listu kao i za jačanje i razvoj kulturno-turističke ponude.

Projektom će na novi i inovativan način predstaviti i ponuditi bogata prirodna i kulturna baština Lepoglave, ali će se obuhvatiti hrvatska i europska baština, a tu bi posebno istaknuli pavlinsku umjetnost i znanost – prva gimnazija i sveučilište u Hrvatskoj, lepoglavsku čipku koja se nalazi na UNESCO-voj listi, Belostenčev Gazophilacium, Rangerove freske, pavlinski samostan i crkvu BDM, povijest kaznionice, vulkan Gaveznicu te poludragi kamen lepoglavski ahat.

Foto: Grad Lepoglava

Tags

Povezani Članci

Close