Gradovi i OpćineVijesti

GRAD LEPOGLAVA Održano predavanje značajnom lepoglavskom pavlinu Josipu Bedekoviću

Naglasak predavanja bio je na Bedekoviću kao kajkavskom piscu, kakvim ga se suviše i ne poznaje iako je 1744. godine u Grazu objavio svoje prvo djelo na kajkavskom govoru

Lepoglava – Bogata povijest Lepoglave i osobe koje su je obilježile neiscrpna su tema predavanja koja se godinama organiziraju u okviru programa obilježavanja Dana grada Lepoglave i Dana župe.

U okviru ovogodišnjeg slavljeničkog programa organizirano je predavanje s temom “Zasluge Josipa Bedekovića u povijesti lepoglavskih pavlina”.

Predavanje je održano u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, a o djelu jednog od značajnijih pavlina, Josipu Bedekoviću rođenom prije 330 godina, okupljenima je govorio dr. Alojz Jembrih.
Naglasak predavanja bio je na Bedekoviću kao kajkavskom piscu, kakvim ga se suviše i ne poznaje iako je 1744. godine u Grazu objavio svoje prvo djelo na kajkavskom govoru.
Tu je činjenicu kao i mnoge druge okupljenima na predavanju otkrio dr. Jembrih.
Na početku predavanja okupljenima se u ime Grada Lepoglave obratio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuvši da je i ovo predavanje prigoda spoznati koliki je značaj kroz minula stoljeća Lepoglava imala na hrvatsku kulturu, znanost i povijest.

Foto: Grad Lepoglava

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close