Gradovi i OpćineInfo

GRAD LEPOGLAVA Participativno buđetiranje – Lepoglavčani odlučuju o Proračunu za 2019. godinu

Participativno budžetiranje između ostalog pomaže dobroj ekonomiji i može vratiti povjerenje građana u politiku

Grad Lepoglava poziva sve građane da aktivno sudjeluju u kreiranju dijela Proračuna Grada Lepoglave za 2019. godinu koji se odnosi na dostavu prijedloga za male komunalne akcije u njihovim ulicama, kvartovima, naseljima i mjestima.

Ulažemo puno napora da gradski Proračun s jedne strane pokazuje svoju razvojnu komponentu, ali da još više s druge strane pokazuje interes građana za one stvari koje ih muče ili brinu u njihovim sredinama, a čiji su se prijedlozi upravo pronašli u najvažnijem dokumentu Grada – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i pozvavši građane da pomognu u sukreiranju Proračuna Grada Lepoglave za 2019. godinu u onom dijelu koji se odnosi upravo na njihovu sredinu.

Participativno budžetiranje između ostalog pomaže dobroj ekonomiji i može vratiti povjerenje građana u politiku.

No iako moćan alat, ono nije čarobni štapić i također zahtijeva političku volju. Ključno je pritom da građani shvate da mogu sudjelovati u procesima odlučivanja i doista utjecati na konačne odluke.

One, međutim, moraju biti i realizirane kako građani ne bi izgubili povjerenje i interes za daljnjim sudjelovanjem.

Participativno se budžetiranje odnosi na izravno te aktivno uključivanje građana u donošenje odluka vezanih uz lokalni proračun, tj. uz dio koji rijetko prelazi 20 do 30 posto Proračuna odnosno, radi se o dijelu koji se odnosi na različita izravna izdvajanja građanima. Na taj se način, osim izlaska na izbore svake četiri godine, građanima omogućuje aktivno sudjelovanje u političkom životu lokalne zajednice – zaključuje Kovač i poziva građane da u ovoj fazi kroz nekoliko klikova jednostavnim koracima predlože svoje prijedloge.

Obrazac je dostupan na ovom linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd93sYHFAgjLM8JRMuZPj3RKvzxiZZLgoQdevPcwNmkNx8ZwQ/viewform?usp=sf_link

Info: Grad Lepoglava

 Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close