Gradovi i OpćineInfo

GRAD LEPOGLAVA Pretilost djece sve veći problem lokalne zajednice

Nastavljajući s kampanjom „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač sudjelovao je u Zaboku na savjetovanju „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“

Lepoglava – Nastavljajući s kampanjom „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač sudjelovao je u Zaboku na savjetovanju „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ koje je okupilo preko stotinu eminentnih stručnjaka i sudionika iz cijele Hrvatske.

Savjetovanje su organizirali Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“, a sve sa svrhom kako si se ukazalo i upozorilo na problem debljine u djece te mobiliziralo stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati.

Na savjetovanju smo čuli puno informacija o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Zabrinjavaju i opći rizici debljine po zdravlje, ali čuli smo i primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece. Vidim i naš grad, naše škole i vrtiće u jednoj takvoj aktivnosti poput projekta „Zdravo i fino“, a sve u smjeru globalne kampanje zdravih gradova koju kanimo provoditi lokalno „Lepoglava – Zdravi grad“ – spomenuo je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da seučestalostpretilosti značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života.

Reprezentativnost ikoličinaprikupljenih podatka može biti temeljem za planiranje preventivnih aktivnosti, kako premadjecinajmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja iobrazovanja.

Prema istraživanju „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)“35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što je poražavajućipodatak uzmemo li u obzir da je 2003. godine bilo 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom idebljinom.

Dječaci su danas značajnije deblji od djevojčica, njih 39% ima prekomjernu tjelesnu masu idebljinu, dok u tu kategoriju spada 31% djevojčica.

Također, najveći postotak dječaka sprekomjernomtjelesnom masom i debljinom zabilježen je u jadranskoj regiji, njih 42%, dok je najvišedjevojčica sdebljinom u kontinentalnoj regiji, njih 35%.

CroCOSI istraživanje ukazuje na još neke značajke koje pomažu u objašnjavanju razloga zbog kojih sudanašnja djeca sve deblja. Svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji vlastitimautomobilom. Također, više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim ili plesnim aktivnostima. Višeodpolovice djece, njih 56%, dva ili više sati radnim danom provede gledajući TV ili koristećielektroničkeuređaje.

– Svi ovih podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetnijavnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Odgojno-obrazovneustanove, nevladine udruge i lokalna zajednica treba pružiti snažnu i konkretnu potporu programimaprevencije pretilosti, kao i programima promocije pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti djece imladihte davanju podrške roditeljima u razvijanju pravilnih prehrambenih navika u obitelji. Sredstvajavnogpriopćavanja imaju važnu zadaću prenijeti poruke struke roditeljima i djeci – zaključuje Kovač.

Foto: Grad Lepoglava

Tags

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close