Gradovi i OpćineInfo

GRAD LEPOGLAVA Veleposlanica Slovenije u Hrvatskoj u pratnji predstavnika slovenskih općina posjetila Lepoglavu

Razlog njihovog dolaska je studijsko putovanje u kojem je nacionalni koordinator programa Europe Goes Local za Hrvatsku, Agencija za mobilnost i programe Europske unije prepoznala rad s mladima u Lepoglavi kao primjer dobre prakse

Lepoglava – Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini, a u okviru istog Lepoglavu je posjetila Veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Nj.E. Smiljana Knez u pratnji desetak predstavnika slovenskih općina i organizacija mladih.
Razlog njihovog dolaska je studijsko putovanje u kojem je nacionalni koordinator programa Europe Goes Local za Hrvatsku, Agencija za mobilnost i programe Europske unije prepoznala rad s mladima u Lepoglavi kao primjer dobre prakse.
– Grad Lepoglava se nametnuo kao logičan izbor i primjer jedinice lokalne samouprave koja ima mnogo toga za podijeliti s kolegama iz Slovenije. Naravno, posjet je prilika za umrežavanje i dvosmjernu komunikaciju i razmjenu znanja i praksi iz područja lokalnog rada s mladima te vjerujemo kako je posjet bio na obostrano zadovoljstvo i korist svih uključenih strana – kazala je Aleksandra Živković iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije kojoj se priključio i Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.
Goste iz Slovenije te Veleposlanicu Knez primio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je pritom predstavio načela rada i suradnje Grada Lepoglave s mladima u Lepoglavi.
Istaknuo je zamjenik Kovač tom prilikom aktivno uključivanje mladih u Lepoglavi u procese donošenja odluka kao i nemjerljiv doprinos u organiziranju slobodnog vremena za mlade koje provode lepoglavske udruge mladih.
– Iznimno mi je drago što smo još jednom prepoznati kao primjer dobre prakse kad se radi o radu s mladima. Naša iskustva prepoznaju se u međunarodnom okruženju, a sve zbog dobre suradnje između Grada i mladih kao društvene skupine koja zaslužuje posebnu pažnju svoje lokalne zajednice. Ta suradnja se temelji na načelima supsidijarnosti, a kroz strukturirani dijalog putem kojeg mladi u Gradu imaju partnera, a Grad ima relevantne dionike svih društvenih procesa u lokalnoj zajednici – kazao je zamjenik Kovač.
Aktivnosti rada s mladima s konkretnim primjerima iz prakse prikazao je i Renato Vuk, voditelj ureda i projekata Nezavisne udruge mladih koja predstavlja kvalitativni iskorak rada s mladima u Lepoglavi.
Kroz projekte Nezavisne udruge mladih i pregršt drugih aktivnosti koje volonteri iste provode prošlo je nekoliko generacija mladih koji su svi zajedno doprinijeli da u udruzi danas rade mladi ljudi koji sukreiraju brojne aktivnosti za poboljšanje kvalitete života mladih u Lepoglavi.
Primarno tijelo koje na lokalnoj razini zagovara interese mladih je Savjet mladih.
Grad Lepoglava ima Savjet mladih koji je vrlo aktivan i koji se redovito dodatno usavršava, kapacitira i izgrađuje brojnim edukacijama, a upravo je o obuci Savjeta mladih govorio Mario Žuliček iz Udruge gradova Republike Hrvatske spomenuvši pritom vrlo važnu komponentu rada s mladima na lokalnom nivou gdje se, kroz jedinstvenu edukaciju koju je osmislila Udruga gradova zajednički educiraju kako mladi tako i lokalni čelnici i službenici kako bi zajedno mogli ostvarivati puni potencijal aktivne participacije mladih u lokalnoj zajednici.
Ovu obuku prošlo je preko 50 gradova i općina u Hrvatskoj.
Po završetku prezentacija, gosti iz Slovenije obišli su Osnovnu školu „Ante Starčevića“ gdje im je ravnatelj škole predstavio projekt solarne energane i ulaganja u opremanje škole prodajom električne energije HEP-u kao i primjere uključivanja učenika u svakodnevne aktivnosti u školi.
Posjeta je završena u Osnovnoj školi „Izidora Poljaka“ u Višnjici gdje je
ravnateljica Martina Vusić predstavila projekt „I am being an ecological person“ u kojem je u sklopu Erasmus+ programa sudjelovala višnjička škola.
Predstavila je ravnateljica Vusić i projekt učenja slovenskog jezika u školi što je posebno dojmilo goste iz Slovenije, a predstavljen je i rad vijeća učenika koje čini okosnicu skorašnjeg osnivanja Dječjeg Gradskog vijeća grada Lepoglave.
Dodajmo kako projekt Europe Goes Local predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije, a koji okuplja 23 nacionalne agencije iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije, Slovačke, Srbije i Švicarske.
U projektu još sudjeluju i SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i mreže POYWE i InterCity Youth.
Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini dok u Hrvatskoj Agencija za mobilnost i programe EU koordinira nacionalne aktivnosti i sastanke nacionalne skupine stručnjaka.

Foto: Grad Lepoglava

Tags

Povezani Članci

Close