Gradovi i OpćineVijesti

GRAD LEPOGLAVA Visoka transparentnost

Lepoglava je prema istraživanju dobila ocjenu vrlo dobar (4)

Lepoglava – Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina).

Prema najnovijim podacima koji se odnose na istraživanje proračunske transparentnosti provedeno u razdoblju studeni 2016. – ožujak 2018., Grad Lepoglava ponovno se svrstao visoko na ljestvici transparentnih gradova u Hrvatskoj.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina.

Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu.

Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračun za građane za 2018. godinu.

Lepoglava je prema ovom istraživanju dobila ocjenu vrlo dobar (4) i jedna je od visoko pozicioniranih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj kad je u pitanju transparentnost.

– Ovo objektivno i statističko istraživanje samo potvrđuje dugogodišnje napore Grada Lepoglave za otvorenošću prema građanima i učvršćuje iste takve dobre rezultate prijašnjih godina kada je i GONG u svojem nezavisnom istraživanju utvrdio da je Grad Lepoglava jedan od izuzetno transparentnih gradova – prokomentirao je javno objavljene rezultate IJF-a gradonačelnik Marijan Škvarić.

Info: Grad Lepoglava

Mobilnu aplikaciju za eivanec preuzmite na linku                                                 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vip_media.zvonimir.eivanec

Povezani Članci

Close