Gradovi i OpćineVijesti

Gradonačelnik Batinić priredio prijem i održao radni sastanak s izaslanicima vatrogasaca s područja Grada Ivanca

Ivanec – U ivanečkoj Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicima, svojim zamjenikom Brankom Putarekom, pročelnicom Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu, Marinom Držaić, i pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Ljiljanom Risek, priredili su prijam i održali kraći radni sastanak s predstavnicima Vatrogasne zajednice grada Ivanca te DVD – ova koji djeluju u njenom sklopu; Ivanca, Radovana, Margečana, Salinovca, Gačica i Bedenca.

Otvarajući sastanak, gradonačelnik Batinić pohvalio je organiziranost i angažman svih DVD – ova, posebice u godini u kojoj je bilo iznimno puno intervencija, najviše u ljetnom periodu kojeg je obilježilo nekoliko velikih nevremena s tučom, kišom pračenom olujnim vjetrovima i poplavama.

Također, neki od vatrogasaca sudjelovali su i u gašenju požara u Dalmaciji.

Batinić je rekao da će, iako je grad ograničen u tome, nastojati da se u proračunu osiguraju dodatna sredstva, na trenutnih oko pola milijuna kuna, kako bi se još više poboljšala njihova operativna snaga.

Potom su se obratili predstavnici gradske vatrogasne zajednice i DVD – ova, koji su iznijeli podatke kako se prilikom nedavnog nevremena u tri dana interveniralo čak 51 puta u pomoći građanima i zaštiti njihove te društvene imovine, a primjerice, DVD Ivanec ove je godine već imao preko 130 intervencija, koliko ih inače ima u više od dvije godine.

Predstavnici dobrovoljnih društava zahvalili su na prijemu, pohvalili inicijativu za održavanjem ovog sastanka, te u kratkim izlaganjima gradonačelnika i suradnike mu upoznali sa svojim potrebama.

Redom su istaknuli kako im je najveći problem nabavka nove ili zamjena zastarjele opreme, koja je u nekim društvima stara oko 40, pa i više godina, a sve iz razloga da bi se što kvalitetnije obavljale intervencije, koje su u zadnje vrijeme sve češće i brojnije.

Istaknuto je, također, kako s ljudstvom i entuzijazmom nema problema, kontinuirano se radi na prijemu u društva i izobrazbi, pa u nekim prigradskim mjestima gotovo da nema kuće u kojoj barem netko nije vatrogasac.

Saslušavši njihova izlaganja, Batinić je predložio da se sve potrebe s terena prikupe u Vatrogasnoj zajednici Grada Ivanca, a potom bi usaglasili prioriteti i dale smjernice za pomoć.

„Vatrogastvo je u Sjeverozapanoj Hrvatskoj među najrazvijenijima u Hrvatskoj, izuzetno jake operativne snage, postiže odlične rezultate s jako malo tehnike i, praktički, vatrogasne postrojbe su jedine u koje se uvijek možemo pouzdati.

K tome, uza sve svoje obveze, vatrogasna su društva u svojim mjestima iznimno važna i u sociokulturološkom smislu“, istaknuo je, uz ostalo, gradonačelnik Batinić.

Zamjenik gradonačelnika, Branko Putarek, također je pohvalio vatrogasne postrojbe i podsjetio kako, uz dužnost gradonačelnika, Batinić obnaša i onu saborskog zastupnika, pa i tu postoji mogućnost da se poradi na pomoći vatrogascima, na što je gradonačlenik dodao da je to neupitno i da će se i kao saborski zastupnik truditi da pomogne čim više.

Po završetku sastanka, gradonačelnik i suradnici su se s vatrogascima zadržali na kratkom druženju.

Povezani Članci

Close