InfoIzdvojenoPolitika

GRADSKA ORGANIZACIJA REFORMISTI IVANEC Gradonačelnik iznosi netočne podatke – porez na potrošnju, kao i prirez, ulazi u odluke jedinica lokalne samouprave

Prema informacijama iz same Porezne uprave

Na sjednici Gradskog vijeća grada Ivanca održanoj 24. rujna, vijećnik Reformista, Nikola Vidoni, postavio je gradonačelniku pitanje vezano uz Porez na potrošnju.

Porez na potrošnju, kao i prirez, ulazi u odluke jedinica lokalne samouprave.

Pitanje vijećnika Vidonija bilo je zašto je u gradu Ivancu određena maksimalna visina poreza na potrošnju, odnosno 3% i može li se to smanjiti.

Gradonačelnik je odgovorio da je to određeno za cijelu Hrvatsku, odnosno da je stopa od 3% jedinstvena i da se to ne može mijenjati. Taj podatak koji je iznio gradonačelnik nije točan – u Zakonu o lokalnim porezima članak 24. stavak 1. glasi: Porez na potrošnju plaća se do 3%. Dakle nije točno da je to određeno 3% za cijelu Hrvatsku i da se to ne može mijenjati.

Prema informacijama iz same Porezne uprave, jedinice lokalne samouprave same donose odluku o visini poreza na potrošnju  jednako kao i o visini prireza.

Primjer upravo toga je grad Sveta Nedelja gdje je porez na potrošnju ukinut, dok je na primjer, u gradu Zagrebu taj porez 2%

Budući da je porez na potrošnju moguće regulirati na lokalnoj razini, a smanjenje ili oslobođenje od istog bi našim gospodarstvenicima i sugrađanima bitno olakšalo svakodnevni život, ovim putem pozivamo gradonačelnika Batinića da poduzme konkretne poteze u tom smjeru, napisala je Predsjednica Gradske organizacije Reformista Ivanec, Jelena Pavleković.

Tags

Povezani Članci

Close