InfoPolitika

GRADSKO VIJEĆE IVANEC Evo zaključaka zadnjeg ovogodišnjeg zasjedanja

Vijećnici su jednoglasno donijeli drugi rebalans gradskog proračuna za 2018. godinu u iznosu od 44,7 milijuna kuna te proračunske projekcije za 2019. i 2020

Na 19. sjednici, ujedno i posljednjoj u ovoj radnoj godini, održanoj u srijedu, 19. prosinca, vijećnici Gradskog vijeća Ivanec jednoglasno su donijeli drugi rebalans gradskog proračuna za 2018. godinu u iznosu od 44,7 milijuna kuna te proračunske projekcije za 2019. i 2020.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je konačni proračun manji od prvobitno planiranog (47,3 mil. kn), gradonačelnik Milorad Batinić pojasnio je da su na smanjenje većinom utjecale planirane kapitalne pomoći iz nacionalnih i EU izvora za koje su suglasnosti stigle kasno, pa se projekti nisu stigli realizirati ove, ali će biti izvršeni iduće godine.

Vijećnik SDP-a Čedomir Bračko izrazio je zadovoljstvo što su porezni prihodi ostvareni za čak 2,05 milijuna kuna više od planiranog, što je puno bolje od očekivanog.

Što se tiče rashodne strane proračuna, ukazao je na pojedine stavke na kojima su vidljiva veća prekoračenja ili smanjenja (kulturne manifestacije, sredstva namijenjena rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u obuhvatu arheološkog parka, nadstrešnica na gradskom groblju Ivanec) te sugerirao da se aktivnosti u proračunu ubuduće pokušaju planirati što točnije.

Odgovarajući na njegove navode, M. Batinić je kazao da je, pogotovo kod velikih kulturnih manifestacija, unaprijed vrlo teško projicirati troškove, pogotovo zato što Grad nastoji izaći u susret željama i potrebama udruga, ali to rezultira i povećanjem troškova.

Sredstva namijenjena rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u obuhvatu arheološkog parka ostala su neutrošena zato jer se za taj projekt tek očekuje lokacijska dozvola i on ide u 2019. godini.

Osvrćući se na prekoračenje na gradnji nadstrešnice na groblju s 520.000 na 673.000 kuna, pojasnio je da su cijene radova na tržištu porasle od 25 do čak 35% i to je realnost na koju Grad ne može utjecati.

– Odabran je projekt nadstrešnice koji će trajati puno godina, a koji podrazumijeva visoku kvalitetu materijala i gradnje – obrazložio je Batinić.

Rebalans proračuna i izmjene i dopune svih gradskih programa u nastavku su prihvaćeni  glasovima svih vijećnika.

Donijeta je i Odluka o davanju suglasnosti na provedbu projekta i sklapanje ugovora o sufinanciranju projekta Aglomeracije Ivanec.

Naime, Gradsko vijeće je u travnju 2018. već donijelo Odluku kojom se Grad Ivanec obvezao da će ovaj projekt podržati iznosom od 7,56 mil. kn, s time da je procijenjena vrijednost cijelog projekta tada iznosila 129,2 mil. kn (bez PDV-a).

U međuvremenu je izvršena revizija Studije izvodljivosti. Slijedom toga, došlo je do povećanja procijenjene vrijednosti projekta pa ona sada iznosi 171 milijun kuna.

Prema novim podacima, vanjskim sredstvima (EU, RH, Hrvatske vode) isfinanciralo bi se čak 94% projekta, dok bi Grad Ivanec trebao pokriti 6% od ukupne vrijednosti projekta ili 10,3 mil. kuna.

SDP-ovi vijećnici Daniel Vlaisavljević i Čedomir Bračko izjavili su da za SDP korisnost  Aglomeracije nije upitna, ali budući da smatraju da će se ovo povećanje u konačnici odraziti na povećanje cijena odvodnje za građane, poručili su zbog toga neće podržati ovu odluku.

– Smatram da ne bismo smjeli odustati od projekta teškog 171 milijuna kuna, kojim čak 160,7 milijuna dobivamo iz vanjskih izvora. Iznos o kome razgovaramo jest cijena izvođenja radova i ona nije u vezi s krajnjom cijenom priuštivosti, tj. sa cijenom koju će za odvodnju plaćati građani – izjavio je gradonačelnik, nakon čega je i Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje ugovora o sufinanciranju Aglomeracije donesena većinom glasova vijećnika, dok su vijećnici SDP-a bili suzdržani.

U nastavku sjednice prihvaćeno je Izvješće o stanju u prostoru grada Ivanca u razdoblju 2014. – 2017. te Analiza stanja sustava civilne zaštite u 2018., a donijet je i Plan razvoja sustava CZ za 2019. Vijećnicima su predočeni i pročišćeni tekstovi svih gradskih prostorno – urbanističkih planova.

Blagdanske čestitke vijećnicima su na kraju uputili predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđek i gradonačelnik M. Batinić, nakon čega je upriličeno i kraće božićno druženje.

Info: Ivanec.hr

Povezani Članci

Close