IzdvojenoVijesti

Gradsko vijeće u Ivancu NIJE donijelo odluku o prijenosu osnivačkih prava nad školama!

Odluka je pala!

U petak, 22.3.2019. godine, održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca.

Na sjednici se raspravljalo o brojnim važnim pitanjima no ono najvažnije bio je zahtjev koji Grad Ivanec želi predati županiji kako bi se osnivačka prava nad Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i Osnovnom školom Metela Ožegovića u Radovanu prenijela od županije upravo Gradu.

Na sjednici je prisustvovalo 14 (naknadnim dolaskom jedne osobe 15) članova vijeća od njih 17, pa su sve odluke bile važeće i pravovaljane.

Ponovnim nedolaskom predstavnika Varkoma odmah se s dnevnog reda miče točka pod brojem dva, pa je dnevni red sjednice tada sadržavao osam točaka.

U aktualnom satu sjednice gradonačelniku su postavljena brojna pitanja, neka od njih tiču se uređenja puteva, održavanja objekata pod vlasništvom Grada, obnova ulica i prilaza Gradu, čišćenja zaraslih poljoprivrednih površina, pješačkih staza, ali i županijskih cesta kojima prometuju kamioni.

Na svako od pitanja gradonačelnik je dao odgovor i ponudio moguće rješenje problema, na što su vijećnici pozitivno reagirali.

Nakon aktualnog sata prešlo se na glasanje po točkama Dnevnog reda. Vijećnici su jednoglasno prihvatili zapisnik prethodne sjednice vijeća pod točkom jedan, kao i problem vršenja dimnjačarskih usluga povoljno za tvrtku Dimax, pod trećom točkom našle su se naknade za vijeće vrtića Grada Ivanca koje su također jednoglasno prihvatili.

Četvrta i peta točka tiču se Dječjeg vrtića Ivančica  (izmjene i dopune Statuta, Pravilnik o radu, dopune Godišnjeg plana i programa za tekuću pedagošku godinu) te su i one jednoglasno prihvaćene.

Šesta se točka tiče donošenje Odluke o prijedlogu Skupštini Varaždinske županije da osnivačka prava nad Osnovnom školom Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu i Osnovnom školom Metela Ožegovića u Radovanu prenese na Grad Ivanec, a izazvala je više nego burne reakcije velike većine članova vijeća.

Gradonačelnik Milorad Batinić iscrpno je prezentirao čitav projekt, rekavši da je Grad spreman kreditno se zadužiti i dograditi i obnoviti školu u Ivancu kako bi djeci omogućio jednosmjernu nastavu, produženi boravak i jednom riječju bolje školstvo.

Kreditno bi zaduženje kod Svjetske banke iznosilo 2,3 milijuna kuna godišnje no tome je važno dodati i zaduženje koje trenutno ima županija, a prijenosom prava prenio bi se i dug pa bi stoga Grad godišnje plaćao oko 3,5 milijuna kuna kredita i to do 2035. godine.

Gradonačelnik smatra da dodatnih troškova ne bi bilo te da je to realna cijena čitavog projekta za koji bi se svi trebali odlučiti.

Rekao je “S obzirom na prihode Grada mi to možemo izdržati, ako želimo bolje za našu djecu! Jer ovo je ulaganje u budućnost, ovo nije potrošnja!” i naveo i određene benifite čitavog projekta.

Na raspravu se javilo pet vijećnika, od kojih je jedino vijećnik HNS – a Stjepan Hudoletnjak rekao kako i on i njegova stranka podupiru prijedlog.

Vijećnici SDP-a Bračko, Sever i Vlaisavljević postavili su brojna pitanja gradonačelniku ne prihvaćajući toliko kreditno zaduženje Grada.

Vijećnik Bračko rekao je ” Neprihvatljivo je da Grad sam snosi troškove dogradnje škole, gdje su sada ministarstvo, država, ali i županija.” dodavši pitanje “ Na čija će leđa pasti kreditno zaduženje Grada i kome će se uskratiti novac ako odlučimo za prihvaćanje prijedloga!?” 

Na to mu je gradonačelnik Batinić odgovorio ” Moramo se opredijeliti, što želimo, a što ne.

Moj je prijedlog da se ide na to, neće se novac uskratiti udrugama, vrtiću već određenim investicijskim projektima!”

Na pitanje vijećnika Daniela Vlaisavljevića koji je govorio također ispred kluba SDP-a “Zašto ne postoji dogovor župana i gradonačelnika i da se na taj način problem dogradnje riješi? Gospodin Čačić je vizionar i htio je riješiti brojne projekte no država mu nije željela ustupiti novac jednako tako smatram da vaša trenutna prepucavanja s županom ne donose dobro već da smo svi ovdje u položaju u kojem jesmo i glasamo za što glasamo zbog vašeg odnosa sa županom”. 

Gradonačelnik je žestoko reagirao na izjavu vijećnika poručivši kako župan ne želi doći s prijedlogom već je samo hrabar preko medija gdje vrijeđa i priča neistine, a ne dolazi na razgovor kako bi se problem dogradnje riješio – “Ja sam sutra spreman sjesti s njime no on nije. A žalosno je da se župan služi lažima !”

Za raspravu se javio i zastupnik HDZ-a Zdenko Đuras koji je poručio da je ovo prevelik projekt o kojem treba dobro razmisliti i da je ovo veliko zaduženje o kojem treba više pričati, da se razjasni u detalje.

Dodao je ” Ova Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem radi i radit će puno za školstvo i kao što smo svi vidjeli oni imaju prijedlog za uvođenje jednosmjerne nastave u sve škole, ako njihov prijedlog uspije, a ne sumnjam u to, onda je i naš problem riješen it o bez velikih zaduživanja i projekata koji nisu dovoljno proanalizirani.”

Nakon iznošenja svih stavova i ideja oko ovog projekta slijedilo je glasanje na kojem se pokazalo kako ipak svi ne misle da je Grad Ivanec spreman na toliko kreditno zaduženje pa su prijedlog od nazočnih 15 ljudi prihvatilo njih sedmero, Nikola Vidoni je bio protiv (Reformisti), dok je ostalih sedmero bilo suzdržano (4 HDZ i 3 SDP).

Zaključili su kako prijedlog o prijenosu prava s Županije na Grad nije prihvaćen od strane vijećnika.

Nakon iscrpnog glasanja pred vijećnicima su bile još dvije točke Dnevnog reda, donošenje Akcijskog plana provođenja Strategije razvoja Grada Ivanca za 2019. i izvješće o lokacijama na kojima je odbačen otpad u 2018. godini, količinama i troškovima njegova uklanjanja te provedbi mjera za sprečavanje takve prakse koje su jednoglasno prihvaćene.

Nakon sjednice gradonačelnik nam je kratko poručio “Mislio sam da će vijećnici prepoznati važnost ovog projekta za prijenos osnivačkih prava i podržati ga jer ja osobno, a mislim da ne bi trebali ni oni, ne sumnjam u Grad Ivanec i u Gradsku Upravu, smatram da mi to možemo i kao što sam ranije rekao ove smo godine dobili više sredstava nego inače i ne bi nam trebao biti problem izdvajati novac za ovo kreditno zaduženje. Mogu samo reći da sam tužan i da doista nisam očekivao ovakav ishod. HNS je uz nas i veliki projekti koje je vodio uspjeli su, žao mi je da drugi vijećnici nisu prepoznali važnost ovog projekta za našu djecu.” 

Vijećnik Đuras rekao je “Mi smo očekivali ovakav ishod jer projekt nije dovoljno analiziran niti su sve brojke u potpunosti točne, treba više vremena za donijeti ovako važnu odluku. A i Vlada ima plan uvođenja jednosmjerne nastave za sve škole u RH pa stoga ne sumnjam u njih i vjerujem da će se tako riješiti i naš problem.”

Predsjednik kluba HNS-a Ivan Sedlar naglasio je kako oni nisu očekivali ovakav ishod te da su mislili da će i ostali vijećnici, kao što su oni sami, prepoznati važnost ovog projekta.

 

 

 

Tags

Povezani Članci

Close