InfoZanimljivosti

HRVATSKA POŠTA Pčele na poštanskim markama za prvi dan proljeća

Novo izdanje prigodnih poštanskih maraka iz serije „Hrvatska fauna“

Zagreb – Hrvatska pošta će na prvi dan proljeća, 21. ožujka, pustiti u optjecaj nove prigodne poštanske marke iz serije „Hrvatska fauna“.

Posebnost ovogodišnje serije je u tome što marke prikazuju samo jednu vrstu. Motiv poštanskih maraka je siva pčela, a na trima markama prikazana je matica, radilica i trut.

Izdanje poštanskih maraka s motivom pčele poklopilo se s velikom obljetnicom, naime, ove godine obilježava se 140 godina pčelarstva u Hrvatskoj.

Marke je oblikovao Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a dizajn je nastao prema fotografijama Marija Romulića i Dražena Stojčića.

Marke su izdane u arcima od 20 maraka i karnetima od 10 maraka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC) te tri maksimum-karte.

Naklada maraka u arcima je 100.000 primjeraka po motivu, a u karnetima 12.000 primjeraka po motivu.

Nominalna vrijednost poštanskih maraka iz serije „Hrvatska fauna“ je 3,10 kn za poštanske marke s motivom radilice i truta te 6,50 kn za marku s motivom matice.

Kranjska ili siva pčela (Apismelliferacarnica, Pollman, 1879) podvrsta je europske medonosne pčele. Autohtona je u južnoj Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u dijelovima Srbije, Mađarske i Rumunjske.

Pčelarima je vrlo omiljena zbog svoje mirnoće i iznimnih proizvodnih osobina.

U proljeće ju karakterizira vrlo brz razvoj pčelinjih zajednica, što pčelarima omogućava iskorištavanje ranih proljetnih medonosnih paša i visoke prinose meda.

Zbog ovog svojstva pčelari su je proširili po cijelom svijetu, te je danas jedna od najtraženijih podvrsta medonosne pčele diljem svijeta.

Najveći je oprašivač voćnih i ratarskih kultura te samoniklog bilja zbog čega je nezamjenjiva u održavanju biološke raznolikosti naših staništa.

 

Tags

Povezani Članci

Close