Info

HRVATSKI BRANITELJI Nastavljeni preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja u Općoj bolnici Varaždin

Varaždin – Nakon uspješno završenog prvog ciklusa, gdje se na preventivne sistematske preglede u varaždinskoj Općoj bolnici odazvalo više od 80 posto hrvatskih branitelja, Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ovih dana dobio je svoj nastavak.

– U organizaciji Ministarstva zdravstva, Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prošle godine započeo je program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih, a sve ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja braniteljske populacije i prevencije nekih bolesti koje mogu u takvom sustavu biti otkriveni. Na listi za preventivne sistematske preglede hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije, odnosno za Opću bolnicu Varaždin,prošle godine, nalazilo se 730 branitelja, od čega 12 žena. Odazivom smo izuzetno zadovoljni obzirom da se na preglede javilo 593 branitelja. Analizom dobivenih rezultata primijetili smo kako ni branitelji nisu pošteđeni bolesti koje su prisutne u općoj populaciji. Najčešće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, vrlo često imali smo situaciju da je otkriven i dijabetes, a u nekim slučajevima otkrivena su i maligna oboljenja za koje sami branitelji nisu bili ni svjesni da boluju od njih – istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić.

Zadovoljni provođenjem ovakve vrste programa zadovoljni su i sami hrvatski branitelji, a jedan od njih je i Dražen Brlek koji je bio na ratištima diljem cijele Hrvatske.

– Mislim da je vrlo korektno i pohvalno od države da je braniteljima omogućila ovakvu vrstu pregleda. Neki od branitelja možda i zbog samih financija nisu bili u mogućnosti platiti si sistematske preglede, a već svi smo malo stariji i u godinama, pa onda dobro dođu ovakvi pregledi – rekao je Brlek.

U drugom krugu programa, koji je započeo 16. travnja, a trajat će sve do kraja godine, predviđeno je da se obavi ukupno 600 preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja.

– Za preventivni sistematski pregled trebaju se javiti branitelji koji dobiju poziv iz Županijskog ureda za branitelje, a pravo ostvaruju oni hrvatski branitelji koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 300 dana, kao i oni koji se nalaze u teškoj novčano-materijalnoj situaciji – pojasnila je koordinatorica za organizaciju sistematskog pregleda branitelje i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin Anica Sekovanić.

Preventivni sistematski pregled sastoji se od kompletne laboratorijske dijagnostike, uključuje snimanje srca i pluća, kod muškaraca mjerenje vrijednosti PSA, a kod žena ginekološki pregled, te završno mišljenje internista. Prema potrebi, ovisno o dobivenim rezultatima nalaza, hrvatski branitelji upućuju se na daljnju dijagnostiku i liječenje.

– Stoga apeliram na sve hrvatske branitelje koji dobiju poziv za preventivne sistematske preglede neka se na njih i odazovu, jer otkrivanjem bolesti u što ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno smanjuju ukupna financijska sredstva potrebna za liječenje najtežih bolesti – naglasio je ravnatelj Kudelić.

Povezani Članci

Close