InfoIzdvojenoUdruge

Hrvatski branitelji sa šireg ivanečkog područja posjetili lokacije na kojima su tijekom 1991. i 1992. godine branili Domovinu

Pakrac / Lipik – U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, na pakračko – lipičkom području boravilo je trideset i dvoje hrvatskih branitelja, većinom pripadnika 2. bojne 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske iz Ivanca, koji su se tijekom Domovinskog rata borili na tamošnjem ratištu.

Povod posjeta, kojem su se pridružili i mladići iz DVD – a Gačice, bila je 25. obljetnica odlaska sa zapadnoslavonskog bojišta, nakon što su njihove dotadašnje položaje 6.7.1992. godine preuzeli pripadnici tadašnjeg UNPROFOR – a.

U prvom dijelu posjeta, hrvatski branitelji prošli su kroz naselja Brekinska, Toranj, Ploštine, Donju i Gornju Obrijež, gdje su tijekom kasne jeseni 1991. godine vođene borbe za oslobađanje tog dijela pakračkog područja, a kasnije bile stacionirane logistika, centar veze, pričuvne i još neke postrojbe 2. Bojne.

Ratni zapovjednik ivanečke bojne, bojnik Mirko Druško, prisjetio se brojnih ratnih događanja iz tog vremena, te ih podijelio s kolegama.

U Šumi Zukva, nadomak Pakraca, kod spomen obilježja, odana je počast hrvatskim braniteljima 104. Brigade i postrojbi iz Bjelovara i Pakraca, koji su poginuli u oslobađanju sela Dereza, jednog od najjačih četničkih uporišta u tom dijelu Zapadne Slavonije.

U kratkom prisjećanju, pakrački branitelj Velimir Lujanac podsjetio je nazočne na ratna događanja, naglasivši kako je područje Pakraca i Lipika prvo na kojem je uspješno izvedeno niz oslobodilačkih akcija tijekom 1991. godine, istaknuvši veliku ulogu boraca s varaždinskog i bjelovarskog područja.

Prilikom dolaska u Pakrac, goste su dočekali Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, te čelnici tamošnjih braniteljskih udruga.

U ime grada Ivanca i UDVDR RH Ogranak Ivanec, kolegama iz Pakraca i Lipika uručene su monografije „Ivanec kroz stoljeća 1396-2016“.

Delegacija sastavljena od domaćina i gostiju potom je kod spomen obilježja u Pakracu i Lipiku odala počast svih stradalim kolegama.

U Lipiku su se kod njegova spomen obilježja poklonili prvom hrvatskom predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, kao i hrvatskim braniteljima s područja naše županije, na spomen obilježju koje je izgrađeno na poticaj kneginečkih branitelja.

Tijekom posjeta Lipiku, uz lokacije po gradu na kojima su bili ‘punktovi’ tijekom Domovinskog rata, delegacija je kratko obišla i Veteranski centar.

Tijekom odavanja počasti stradalim kolegama, dogovoren je nastavak suradnje, a jedan od prvih ‘koraka’ bit će ‘uzvratni posjet’ pakračko – lipičkih branitelja ivanečkima, koji je načelno dogovoren za proljeće 2018. godine.

U Pakracu su, uz druženje i prisjećanje na ‘ratne priče’ s domaćinima, hrvatski branitelji s ivanečkog područja obišli rubne dijelove grada u kojima su bile prve linije bojišnice gdje se branio grad od srbo-četničkih snaga; ulicu Gavrinica, zatim Vladikine dvore i ulicu Kalvarija, kao i lokaciju kod Policijske postaje gdje je 9. travnja 1992. godine poginuo Josip Štefanec.

Ivica Rudnički evocirao je svoje uspomene i sjećanja na 4. ožujka 1991. godine, kada je kao jedan od deset pripadnika PU Varaždinske došao u pomoć kolegama u Pakrac, nakon što su neprijatelji napali Policijsku postaju.

U nastavku posjeta, na rubnom dijelu Gavrinice, kod ulaska u naselje Kraguj, na spomen obilježju odana je počast pukovniku Ivanu Sokaču, te izvidnicima Juraju Brleniću i Slavku Smiljanu, poginulima 28.12.1991. godine tijekom akcije „Alfa“.

Na autentičnim lokacijama svoja su sjećanja na tu akciju i pogibiju spomenutih kolega, evocirali Dražen Bregović i Željko Novak.

Uslijedio je put selima i zaselcima oslobođenim u VRO Bljesak, do Planinarskog doma Omanovac, koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika te su tamo donošene odluke o svim napadnim akcijama na Pakrac, Lipik i okolicu.

S te su lokacije neprijatelji imali cijeli kraj ‘kao na dlanu’ i nakon 25 godina neki su branitelji po prvi puta bili u prigodi uvjeriti se koliko su u inferiornom položaju bili svi koji su sudjelovali u obrani tog područja.

Posjetom Planinarskom domu Omanovac, te obilaskom još nekih mjesta prilikom povratka, okončan je posjet pakračko – lipičkom području, koji je dio programa UDVDR Ogranak Ivanec, a kojime je obilježeno 25. godina od povratka 2. Ivanečke bojne 104. Brigade HV s tog područja.

Ovaj je program ostvaren uz potporu Ministarstva hrvastkih branitelja, pomoć Grada Ivanca, te sredstvima donatora, sponzora i članova Ogranka.

Povezani Članci

Close